3 pomysły na fit obiad z kalafiorem!

Kalafior, to warzywo o ogromnym potencjale kulinarnym, które można wykorzystać na rozmaite sposoby. Wystarczy dodać tylko kilka prostych składników a powstanie oryginalne i smaczne! Pomysły na obiad z kalafiorem są szybkie i warto je wykorzystać, gdy nie mamy czasu na przygotowanie dwudaniowego posiłku. 

W sezonie kalafiorowym (i nie tylko) warto sięgać po to bogate w siarkę warzywo, które pozytywnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Kalafiora bez trudu można wykorzystać do przyrządzenia zdrowego obiadu, który posmakuje nie tylko wegetarianom. Atutem propozycji na obiad z kalafiorem jest to, że jest on niezwykle prosty do przyrządzenia, więc dadzą sobie z nim radę nawet najwięksi amatorzy.

POMYSŁ NUMER 1 – STEK Z KALAFIORA

Składniki (2 sztuki):
2 grube plastry wycięte z wnętrza dużego kalafiora
4‒5 łyżek oleju
1 łyżka przyprawy do grilla lub do kurczaka
sól himalajska/sos sojowy do smaku

Przygotowanie:
Z oczyszczonego, dużego kalafiora wykrawamy 2 grube plastry „steków” (grubości około 2-3 cm). Łączymy przyprawy wraz z olejem i solą. Nacieramy kalafiora z obu stron, układamy na tacy, pokrywamy folią i wkładamy do zamarynowania, na około godzinę (ale najlepiej na całą noc).
Piekarnik ustawiamy na 220 stopni (jeśli mamy możliwość, to z funkcją grilla).
Plastry kalafiora układamy na ruszcie, z blachą pod spodem na ściekające soki i wstawiamy do nagrzanego pieca na 25‒30 minut. Jemy zaraz po upieczeniu!

POMYSŁ NUMER 2 – KALAFIOR W BUŁCE TARTEJ

Składniki (4 porcje):
1 kalafior
pół kostki masła
4 łyżki bułki tartej
sól i pieprz (do smaku)

Przygotowanie:
Oczyść kalafiora z liści, umyj go i gotuj w osolonej, wrzącej wodzie, pod przykryciem, aż zmięknie.
Po ugotowaniu odcedź i podziel warzywo na „koszyczki”. Na patelni musisz roztopić masło, dodać bułkę tartą, mieszaj przez jakiś czas, na małym ogniu, aż się zarumieni. Kalafior włóż do półmiska i polej bułką z masłem. Dopraw do smaku.

POMYSŁ NUMER 3 – KOTLECIKI Z KALAFIORA

Składniki:
1 ugotowany kalafior
1 bułka
3 jajka
1 sztuka cebuli i pęczek szczypiorku
3 łyżki bułki tartej
ząbek czosnku
bułka tarta
sól, pieprz do smaku
ostra papryka
olej do smażenia

Przygotowanie:
Namocz bułkę w mleku, gdy zmięknie odciśnij. Ugotuj kalafiora w słonej wodzie, odcedź, gdy ostygnie posiekaj. Dodaj bułkę jajka, pokrojoną cebulę ze szczypiorkiem, bułkę tartą i posiekany czosnek. Dopraw do smaku przyprawami. Formuj kotleciki, obtocz w jajku i bułce tartej. Na rozgrzaną patelnię z olejem ułóż kotleciki i smaż na zloty kolor.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.