Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Karnawał to czas smażenia pączków i faworków. Jeśli w tym roku chcesz, by faworki napewno się udały i były delikatne i kruche – skorzystaj z naszego przepisu.

Faworki są też nazywane chrustem, chruścikiem i kreplami. Są to tradycyjne ciastka, pieczone w Polsce i na Litwie o słodkim smaku, mające kształt kokardki. Smaży się je na głębokim tłuszczu i posypuje cukrem pudrem. Faworki najczęściej pieczone są w czasie karnawału i w Tłusty Czwartek.

Nie wiesz jak przygotować faworki? Wypróbuj nasz przepis!

ARTYKUŁ TYGODNIA: A może zamiast pączków na TŁUSTY CZWARTEK... faworki? :) faworki

Faworki

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (300 g)
4 żółtka
1 łyżka spirytusu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Ok. 5 dużych łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
Olej lub smalec do smażenia
Cukier puder do posypania

Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10-15 min.
Porcjami rozwałkowywać cienko ciasto na blaszce oprószonej mąką. Podsypywać jak najmniejszą ilością mąki, a ciasto oczekujące na rozwałkowanie przykryć ściereczką, żeby nie obsychało. Ciasto pokroić na paski o szerokości 4 cm., potem na prostokąty o długości ok. 9 – 10 cm. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągać jeden koniec.
Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na ręcznik kuchenny, by ociekły z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Smacznego!

Skomentuj