Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Borówka amerykańska to sezonowy owoc, symbol lata, który idealnie nadaje się do przygotowania lekkiego deseru. Oprócz tego zapewni wulkaniczny zastrzyk witamin, jak mało który owoc!

Borówka amerykańska stanowi źródło:

–witaminy A, B, C, E, PP;
– cynku, potasu, selenu, miedzi, magnezu, żelaza, wapnia i antyoksydantów;
–kwasu foliowego (wspomaga rozwój płodu) oraz egalowego;
– dużych ilości fitoestrogenu;
– związków o nazwie proantycyjanidy, które pomagają w walce z infekcjami dróg moczowych, bowiem zmniejszają zdolność bakterii do przylegania do ścian przewodów moczowych;
– łatwo przyswajalnych cukrów i barwników;
– błonnika, który wspomaga wydalanie toksyn z organizmu.

Kaloryczność i wartość odżywcza

Owoce borówki są niskokaloryczne, na ich 100 g przypada 51 kcal. Indeks glikemiczny wynosi 55 (średni).

Wartość odżywcza w 100 g owoców

• Węglowodany = 15 g
• Błonnik = 5 g
• Cukry = 16 mg
• Witamina C = 13 mg
• Wapń = 6 mg
Magnez = 5 mg
• Fosfor = 10 mg
• Potas = 90 mg
• Sód = 6 mg

ARTYKUŁ TYGODNIA: Borówka amerykańska - dlaczego warto ją jeść? Wypróbuj sezonowy przepis na borówkowe Mojito! borowki

 

Czy wiesz, że…?

-To Polska jest największym w Europie plantatorem borówki amerykańskiej?
– Borówka amerykańska pochodzi z Ameryki Północnej?
-W czasie II wojny światowej brytyjscy piloci z Royal Air Force mieli jeść borówkę, aby poprawić widzenie w nocy?
-Smażone lub gotowane owoce borówki tracą swoje właściwości odżywczo-lecznicze?
-Borówka amerykańska nazywana bywa „błękitnym skarbem”?
-W porównaniu z borówką czernicy borówka amerykańska ma dwa razy więcej cukru?

Przepis na borówkowe Mojito:

Składniki:

• 250 g borówek amerykańskich
• 125 ml białego rumu (1/2 szklanki)
• sok z jednej limonki
• ok. 16 listków świeżej mięty
• 2 łyżeczki cukru kokosowego
• 175 ml wody gazowanej (3/4 szklanki)
• kostki lodu

Przygotowanie:

Borówki blendujemy na gładką masę, a później przecieramy je przez sito, aby pozbyć się skórek. Do shakera wrzucamy liście mięty oraz cukier. Ugniatamy za pomocą trzonka drewnianej łopatki lub łyżki, aby mięta puściła swój aromat. Dodajemy sok z całej limonki, rum oraz przetarte borówki. Zamykamy shaker i wstrząsamy. Do dwóch wysokich szklanek wsypujemy kilka kostek lodu. Dolewamy wodę gazowaną i zawartość shakera. Dekorujemy listkami mięty i gotowe!

Skomentuj