Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Ksylitol to cukier produkowany z kory fińskiej brzozy lub w efekcie procesów chemicznych. Jest cukrem pieciowęglowym. Inne formy cukru, w tym „zwykły”, biały cukier, którym słodzimy herbatę, są cukrami sześciowęglowymi. Ksylitol jest wytwarzany przez organizm ludzki w pewnej ilości w naturalnej formie.

Ksylitol to alternatywa dla białego cukru, stosowanego na co dzień w kuchni i pozwala osobom, które z różnych powodów ograniczają lub eliminują spożywanie cukru nie rezygnować ze słodkich wypieków czy posłodzenia kawy i herbaty. Ksylitol ma charakter zasadowy.Mogą go stosować osoby, które spożywają dużo zwykłego cukru w jego najprostszej postaci- sypkiej, lub w kostkach, i osoby, które jedzą dużo słodyczy. Biały cukier wprowadza negatywne zmiany w organizmie, ponieważ podnosi poziom insuliny i prowadzi do chorób, np. próchnicy.

Ksylitol - alternatywa dla cukru ksylitol_finski

Jeśli szukasz sposobu na wykorzystanie ksylitolu w kuchni wypróbuj przepis na chleb gryczany z jego dodatkiem. UWAGA! Chleb nie zawiera glutenu, a to dodatkowa informacja dla osób, które nie mogą jeść produktów z glutenem, lub świadomie eliminują go z diety.

Bezglutenowy chleb gryczany z ksylitolem

Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej
1 i 1/2 szklanki mąki z amarantusa
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
7 g suchych drożdży
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki oleju
Sól
Tłuszcz i mąka do formy
Amarantus ekspandowany do posypania

 

Siemię lniana zalać 200 ml wrzącej wody, odstawić na 10 min. i zblendować. Połączyć wszystkie mąki, drożdże, cukier i 1 łyżeczkę soli. Dodać siemię lniane, olej i ok. 500 ml wody. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu, a gdy jest zbyt gęste należy dolać do niego wody.
Formę natłuścić i wysypać mąką z amarantusa. Przełożyć ciasto, wyrównać mokrą ręką lub łyżką, naciąć, posypać amarantusem ekspandowanym. Przykryć mokrą ściereczką i odstawić na 40 min. do wyrośnięcia. Piec ok. 50 – 60 min. w piekarniku w temp. 180 stopni C.

Smacznego!  

 

Skomentuj