Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Zakochani w orientalnych przyprawach, postanowiliśmy co nieco Wam o nich opowiedzieć 😉 Wyobrażasz sobie gotowanie bez przypraw? My też nie. Wiemy jak ważne zadanie mają one w sztuce kulinarnej: bo nie tylko nadają wyjątkowego, niepowtarzalnego aromatu i smaku ale posiadają też mnóstwo zdrowotnych właściwości.

ARTYKUŁ TYGODNIA: Poznaj prawdziwe smaki Indii przyprawy12-zywnosc

Imbir – Hindusi wierzą, że posiada on działanie napotne a do tego wspomaga trawienie. Olejek zawarty w imbirze pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, leczy wzdęcia, działa rozkurczowo. Imbir polecany jest osobom cierpiącym na chorobę lokomocyjną, ponieważ skutecznie łagodzi mdłości. Imbir posiada działanie rozgrzewające i przeciwzapalne, dlatego pomaga łagodzić przeziębienia i bóle stawów. Eksperci przekonują, że imbir pomaga w walce z rakiem, mianowicie ogranicza powstawanie nowych naczyń krwionośnych, które odżywiają guz. W kuchni imbir stosuje się w połączeniu z takimi ziołami jak liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Zależnie od tego, do jakich potraw dodajemy imbir, sposób jego obierania jest inny: jeśli chcemy dodać imbir do gotującej się zupy, należy wcześniej cienko obrać go ze skórki, przy pomocy obieraczki do warzyw. Jeśli dodajemy go do sosu lub marynaty należy go wcześniej pokroić w małe kawałki i przecisnąć przez praskę.

Kurkuma – badania przekonują, że Hindusi: 10 razy rzadziej zapadają na raka nerki, 9 razy rzadziej na raka okrężnicy i 8 razy rzadziej cierpią na raka płuc. Powodem tego jest fakt, iż Hindusi spożywają dużo kurkumy, a ta ma toksyczne działanie na komórki rakowe. Eksperci udowodnili, że w składzie ma kurkuminę, która niszczy komórki rakowe, a co więcej daje sygnał do rozpoczęcia walki z guzem. Kurkumina zapobiega tworzeniu się toksyn w organizmie, wspomaga funkcjonowanie wątroby i zapobiega powstawaniu wzdęć. Kurkumy używa się do przyprawiania sosów i potraw z drobiu. Co ciekawe, kurkumą można „oszukiwać szafran”, co zauważył słynny podróżnik Marco Polo. Kurkuma kolorem przypomina szafran i, chociaż w smaku, jest zupełnie inna, to jednak z powodzeniem można ją stosować, jako zamiennik szafranu.

ARTYKUŁ TYGODNIA: Poznaj prawdziwe smaki Indii przyprawy-zywnosc

Kmin rzymski (kumin) – posiada charakterystyczny lekko cytrynowy aromat i korzenny, ostry smak. Kumin to doskonałe źródło żelaza, dlatego powinny po niego sięgać osoby z anemią i kobiety w ciąży. Zawiera flawonoidy i 4% olejków eterycznych. Posiada działanie moczopędne, napotne i przeciwzapalne. Pobudza wydzielanie soków w trzustce, łagodzi bóle menstruacyjne, działa wykrztuśnie. Kumin jest stosowany w kuchniach świata, które są dobrze doprawione, a więc w kuchni indyjskiej, kuchniach Bliskiego i Dalekiego Wschodu, a także w kuchni meksykańskiej. Kumin jest niezbędnym składnikiem wielu pikantnych meksykańskich dań, takich jak: sos chili i chili con carne. Dodaje się go do dań z ryżu, fasoli, niektórych ciast i bakłażana.

Kolendraw niektórych krajach kolendra jest nazywana „chińską pietruszką”, ponieważ wyglądem przypomina nać pietruszki. W smaku różni się jednak zdecydowanie od pietruszki. Jest bogata w błonnik, sód, wapń, potas oraz witaminy: B1, B2, C i PP. Nasiona kolendry zawierają olejki eteryczne: linalol, geraniol, borneol i kamforę – zapobiegają reumatyzmowi, hamują rozwój wirusów, bakterii i grzybów patogennych, posiadają działanie rozkurczowe i przeciwzapalne. Poza tym kolendra pomaga w zredukowaniu złogów cholesterolowych.  Od najdawniejszych czasów uważa się, że kolendra poprawia trawienie, pobudza apetyt i łagodzi nadmierne fermentacje w przewodzie pokarmowym. Ma też właściwości rozkurczające. Łączy się ją z innymi ziołami, takimi jak kminek i koper. Owoce kolendry nadają się do potraw słodkich i słonych. Są dodatkiem do mięs oraz składnikiem marynat i kiszonek. Kolendra jest dodawana do dań z fasoli i grochu, a także do ciast, kompotów i likierów.

ARTYKUŁ TYGODNIA: Poznaj prawdziwe smaki Indii przyoprawy-zywnosc

Pieprz czarny – w średniowieczu pieprz był ceniony równie wysoko jak złoto. Pieprz dezynfekuje i rozgrzewa, ponadto łagodzi przeziębienia i gorączkę. Naukowcy z Seulu udowodnili, że piperyna zawarta w pieprzu znana jest z właściwości odchudzających. Piperyna ułatwia wchłanianie witamin z grupy B, selenu i Beta-karotenu. Pieprz czarny pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych, pomaga zwalczyć stany zapalne oraz niweluje oznaki bólu. Dzięki wysokiej zawartości fenoli pieprz jest silnie działającym antyoksydantem. Pieprz poprawia apetyt i wspomaga wydzielanie soków trawiennych. Pieprz czarny stosowany jest kuchni, jako przyprawa do sosów, zup, przetworów i sałatek.

 

One Response so far.

Skomentuj