Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Ile razy, jedząc morele zdarzyło Ci się wyrzucić jej pestkę? Większość odpowie podobnie.Jedząc owoce często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że to w pestkach kryje się źródło cennych dla organizmu składników. Wyrzucając środek pozbawiamy się tego, co w danym owocu najlepsze. 

Na co pomogą pestki moreli gorzkiej i dlaczego?

Skład i właściwości pestek moreli

– Są naturalnym źródłem witaminy B17. Amigdalina, która wchodzi w skład pestek moreli, nadając im gorzki posmak, rozkłada się w ludzkim organizmie na cyjanowodór, który stymuluje układ odpornościowy do walki z komórkami nowotworowymi. Stosując jednak chemioterapię, należy konsultować z lekarzem swoją dietę.
– Zawierają duże ilości magnezu, żelaza, fosforu i potasu.
– Stanowią bogactwo witamin, takich jak: witamina A, E, B15 oraz kwas salicylowy, wykazujący bakteriobójcze właściwości.
– Pestek moreli używa się do produkcji naturalnego olejku, stosowanego jako dodatek do produktów dla dzieci. Olejek ten jest również wykorzystywany do masażu i kosmetyków na skórę oraz masek do twarzy.

ARTYKUŁ TYGODNIA: Co morela ma w środku? Sprawdź i poznaj właściwości pestek moreli morele

Jak spożywać?

Pestki moreli gorzkiej (do kupienia tutaj)  można jeść na surowo, albo zmielone. Jako przyprawa nadaje się idealnie do zup, warzyw, soków owocowych i zup. Olej z gorzkich moreli może być wykorzystany w kuchni na przykład, jako dodatek do sosów sałatkowych. Trzeba pamiętać, by ilość spożycia nie przekroczyła 5 pestek dziennie.

Za i przeciw?

Pestki moreli od wielu lat stosowano na całym świecie, jako lekarstwo na raka. Trzeba jednak powiedzieć jasno, że wciąż pojawiają się głosy krytyki dotyczące antynowotworowych właściwości tych pestek. Przeciwnicy podkreślają, że migdały zawierają toksyczne związki, w tym szkodliwy cyjanek. Jednak, aby zawartość cyjanku w organizmie mogła faktycznie zaszkodzić, trzeba by spożyć bardzo dużą ilość pestek. Stosując się do zalecanej dziennej dawki spożycia nie istnieje zagrożenie zatrucia.

Skomentuj