Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Bataty, czyli słodkie ziemniaki na polskich stołach goszczą znacznie rzadziej niż tradycyjne ziemniaki. Jednak, powinniśmy wprowadzić je do naszej diety na stałe. Bataty zawierają duże ilości antyoksydantów, na przykład beta-karotenu, który zapobiega nowotworom, chorobom serca i zaćmie, a także poprawia stan skóry, zwłaszcza tej przesuszonej.

Bataty - zdrowszy zamiennik zwykłych ziemniaków? sweet-potatoes-zywnosc

Bataty przewyższają zwykłe ziemniaki pod względem wartości odżywczych. Warzywo to uznane jest przez wielu za jedno z najzdrowszych na świecie. Słodkie ziemniaki są źródłem luteiny, która wzmacnia nasz wzrok. 100g batatów ma niecałe 100 kalorii. W porównaniu do tradycyjnych ziemniaków zawierają 2 razy więcej substancji odżywczych. Czyni je to świetnym produktem, dla osób dbających o swoje zdrowie i smukłą sylwetkę, ponieważ dostarcza energii oraz wielu cennych minerałów i witamin. Bataty zawierają też spore ilości błonnika pokarmowego, a ten pomaga w pozbyciu się nieprzyjemnych dolegliwości związanych z zaparciami i usprawnia pracę jelit.

 

Bataty w kuchni.

Można je jeść smażone, pieczone lub grillowane. Na bazie słodkich ziemniaków przyrządzisz wykwintne zupy i zapiekanki. Przyrządzisz z nich doskonałe puree, albo zaskoczysz wszystkich ciastem bądź puddingiem z batatów.

Chipsy z batatów

Świetna alternatywa dla chipsów ziemniaczanych. Aby urozmaicić ich smak możesz posypać je ulubionymi przyprawami.

Bataty pokrój w cieniutkie plasterki. Skrop je oliwą z oliwek i posól. Zapiekaj około 20-30 minut w nagrzanym piekarniku do 180*C, aż plastry się zrumienią. Pamiętaj, aby przewrócić ich wtedy na drugą stronę.

Bataty - zdrowszy zamiennik zwykłych ziemniaków? batatowe-chipsy-zywnosc

Zupa krem z batatów

  • 500g batatów
  • 3 ½ szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki zmielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • ½ łyżeczki kolendry
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • do dekoracji: sok i skórka z limonki, ricotta, papryka wędzona mielona, świeża kolendra

Na oliwie zeszklij cebulę, podduś z czosnkiem. Obierz i pokrój w kostkę bataty, dodaj do garnka z cebulą. Dopraw solą. Smaż jeszcze przez kilka minut, ciągle mieszając, dodaj przyprawy i smaż przez około minutę. Wlej gorący bulion i zagotuj. Gotuj przez 15 minut, aby bataty nabrały miękkości. Zmiksuj na krem i podawaj ze świeżą kolendrą doprawioną skórką limonki i wędzoną papryką.

Bataty - zdrowszy zamiennik zwykłych ziemniaków? krem-z-batatow-zywnosc

Dietetyczne frytki z batatów

  • 2 bataty
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta papryki chilli
  • szczypta soli

Bataty obierz i pokrój w słupki. w miseczce wymieszaj oliwę z ziołami i obtocz w tym bataty. Wyłóż równomiernie na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30-40 minut.

Bataty - zdrowszy zamiennik zwykłych ziemniaków? frytki-z-batata-zywnosc

Skomentuj