Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Sezon na paprykę powoli się zaczyna. Dlaczego powinniśmy ją jeść? I jakie dania z papryką w roli głównej warto przygotować w czasie upalnych dni? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.

Czy wiedziałeś, że papryka zawiera w swoim składzie więcej witaminy C niż cytryna? Niniejsze warzywo stanowi doskonałe źródło błonnika i soli mineralnych, które w pozytywny sposób wpływają na działanie naszego organizmu. Ponadto, papryka jest bardzo smaczna i stanowi idealny dodatek do większości wytrawnych dań.

Ceny papryki spadają. Jak wykorzystać te niezwykłe warzywo w naszej codziennej kuchni? peppers-2990832_960_720

Papryka – właściwości zdrowotne

Za sprawą bogatej zawartości składników odżywczych, papryka pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Stosowanie jej w swojej codziennej diecie może wpływać między innymi na:

  • Przyspieszenie procesów metabolicznych. Dzięki kapsaicynie, niniejsze warzywo wpływa na termogenezę i przyspieszenie spalania w komórkach. Dodatkowo, papryka może stanowić idealny składnik dla wszystkich tych osób, które szczególnie dbają o swoją linię. Warzywo to zawiera duże ilości błonnika, a w 100 gramach produktu znajdziemy zaledwie 32 kalorie.
  • Wspomożenie prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Poprzez poprawę krążenia i zapobieganie powstawaniu zakrzepów, papryka przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego.
  • Zwalczanie pierwszych objawów przeziębienia. Kapsaicyna zawarta w papryce wykazuje silne działanie przeciwbólowe i rozgrzewające, dzięki czemu możliwe staje się ograniczenie objawów związanych z przeziębieniem lub stanem zapalnym górnych dróg oddechowych.
  • Ochronę oczu. Za sprawą bogatej zawartości luteiny oraz karotenoidów, papryka chroni przed degeneracją plamki żółtej oraz szkodliwym wpływem promieni słonecznych.

Czy kolor papryki ma znaczenie?

Okazuje się, że tak! Papryka czerwona odpowiedzialna jest za wspomożenie układu wzrokowego oraz wzmocnienie skóry. Zielona papryka, za sprawą bogatej zawartości kwasu foliowego, zalecana jest szczególnie tym kobietom, które w najbliższym okresie planują zajść z ciążę. Natomiast papryka żółta, dzięki luteinie wspomaga leczenie osób borykających się z zaburzeniami widzenia.

Papryka – zastosowanie w kuchni

Ze względu na pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz niewątpliwe walory smakowe i estetyczne, papryka powinna stanowić jeden z głównych składników naszego codziennego jadłospisu. Niniejsze warzywo doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do kanapek oraz składnik dań mięsnych. Szczególnie w okresie letnim możemy pozwolić sobie na to, aby papryka odgrywała w naszej kuchni główną rolę. Wśród popularnych dań z niniejszym składnikiem możemy wyróżnić:

  • Paprykę faszerowaną mięsem mielonym;
  • Leczo;
  • Papryką faszerowaną kaszą kuskus;
  • Zupę paprykową; oraz
  • Tradycyjny gulasz węgierski.

Papryka – przepis na lekkie leczo z kurczakiem

Leczo to idealny pomysł na letni obiad. Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis na pyszne i lekkie leczo z papryką w roli głównej.

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 300 gram filetu z kurczaka lub indyka;
  • 1 średniej wielkości cebulę czerwoną;
  • 1 dużą paprykę czerwoną;
  • 1 małą paprykę żółtą oraz zieloną;
  • Około 200 gram cukinii;
  • 3 pomidorów;
  • Łyżeczkę oliwy z oliwek;
  • Około 1 dużej łyżki przecieru pomidorowego;
  • 1 łyżeczki suszonej bazylii i papryki słodkiej, ½ łyżeczki papryki ostrej, szczyptę soli oraz pieprzu do smaku.

Jak przygotować leczo?

Krok I: Umyj i dokładnie osusz wszystkie warzywa;

Krok II: Cebulkę pokrój w drobną kostkę i wsyp do miseczki. Następnie pokrój kurczaka na małe kawałki i wymieszaj go z cebulką;

Krok III: Paprykę pokrój w wąskie paski, a następnie obierz cukinię ze skórki i pokrój ją w kostkę;

Krok IV: Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie podsmaż na niej kurczaka wraz z cebulką;

Krok V: Podczas smażenia pokrój w kostkę pomidory malinowe;

Krok VI: Przygotuj średniej wielkości garnek i przełóż do niego podsmażonego kurczaka z cebulką, a następnie dodaj paprykę;

Krok VII: Całość zalej odrobiną wody i odczekaj 5 minut, aż papryka delikatnie zmięknie;

Krok VIII: Dodaj do garnka cukinię oraz pomidory i dopraw całość ulubionymi przyprawami;

Krok IX: Gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie dodaj do leczo łyżkę przecieru pomidorowego i opcjonalnie łyżeczkę miodu.

Życzymy smacznego!

Kategorie: Sezonowe inspiracje

Skomentuj