Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Chłodnik to nazwa określająca zupy tradycyjnie podawane na zimno, schłodzone do temperatury co najmniej 14 stopni. Do przygotowania chłodnika w zależności od przepisu używamy zwykle zmiksowanych warzyw lub owoców.

W Polsce najpopularniejszym rodzajem jest chłodnik litewski. Odpowiednio Hiszpanie przygotowują gazpacho,  Turcy cacik, a Węgrzy meggyleves.

Litewski chłodnik to orzeźwiająca zupa z młodych buraczków, z dodatkiem świeżych ziół warzyw i przypraw. Znany jest od czasów Jagiellonów – to wtedy kuchnia staropolska i litewska zaczęły się przenikać. Potrawa ta znana była w czasach Adama Mickiewicza, który  wspominał nawet o niej w „Panu Tadeuszu”.

Dziś chłodniki przyrządza się na rozmaite sposoby, wszystkie tego typu zupy łączy orzeźwiająca, zimna konsystencja.  Są idealne na lato, kiedy panuje upał i nie ma się ochoty na ciężkie dania.

Chłodnik z nasionami chia i kokosem, czyli propozycja na letnie upały! chlodnik-na-lato

Przepis na chłodnik z nasionami chia

Składniki:

  • nasiona chia
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 1/2 awokado
  • sok z połowy cytryny
  • 300 ml mleka kokosowego (sprawdź)
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • ząbek czosnku
  • sól himalajska (kupisz tutaj) i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Mleko wlewamy do naczynia i dokładnie mieszamy. Ogórki oraz awokado obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do mleka, następnie doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.  Wsypujemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość blendujemy. Rzodkiewkę i koperek kroimy, a później również dodajemy do chłodnika. Potrawę posypujemy nasionami chia. Przed podaniem należy godzinę chłodzić w lodówce.

Przepis inspirowany wpisem ze strony slowlyveggie.pl.

Kategorie: Przepisy, slider

Skomentuj