Cholesterol? Sprawdź, jak naturalnie go obniżyć!

Podwyższony poziom złego cholesterolu znacząco przyczynia się do zwiększenia ryzyka zachorowania na miażdżycę, udar czy zawał. Dlatego tak ważne jest, aby zrównoważyć dietę i w naturalny sposób normować swój cholesterol. 

Wapń

Wapń to pierwiastek, który przyczynia się do całkowitego obniżenia poziomu cholesterolu. Produktem bogatym w wapń jest mleko, więc warto pić je a przy okazji wzmocnić kości.

Ryby

Mięso tłustych ryb zawiera sporo tłuszczów omega-3, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Szczególnie polecane są łososie, pstrągi, sardynki, makrele i halibuty. Jeśli nie przepadamy za rybami, powinniśmy włączyć do diety siemię lniane lub olej lniany, które są bogate w kwasy omega-3.

Produkty roślinne

Sterole i stanole roślinne zawarte w owocach, warzywach, olejach roślinnych czy nasionach i orzechach obniżają poziom cholesterolu we krwi. Hamują też jego wchłanianie w jelitach przez co mniej cholesterolu przedostaje się do układu krwionośnego, a tym samym ryzyko jego zalegania na ścianach naczyń także jest mniejsze.

 Gorzka czekolada

Kakao jest doskonałym źródłem polifenoli, które obniżają zły cholesterol i podwyższają dobry. Gorzka czekolada z wysoką zawartością kakao to dobry pomysł na słodką przekąskę.

Rozpuszczalny błonnik

Rozpuszczalny błonnik chroni organizm przed przedostaniem się cholesterolu z jelita do krwi. Znajdziemy go m.in. w takich produktach jak suszone śliwki, jęczmień, fasola, bakłażan.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.