Przypominająca swoim wyglądem małą kapustę, brukselka to warzywo, które jest przez nas często pomijane. Czas to zmienić, albowiem stanowi ona prawdziwą skarbnicę cennych dla naszego zdrowia witamin (zwłaszcza witaminy C) i minerałów. Dodatkowo, niniejsze warzywo wykazuje szereg właściwości zdrowotnych (w tym właściwości antynowotworowych). W poniższym poradniku podpowiemy Ci, jak we właściwy sposób przygotować dania z brukselką w roli głównej.
Z tego artykułu dowiesz się
-
Jak przygotować warzywne leczo z dodatkiem brukselki;
-
Jak przyrządzić soczystego kurczaka z brukselką;
-
Jak przygotować smaczną brukselkę z dodatkiem orzechów i żurawiny.
Jak przygotować warzywne leczo z dodatkiem brukselki?
Jakich składników potrzebujesz (2 porcje)?
- 1 bakłażana (lub cukinii);
- 1 papryki czerwonej;
- 1 cebuli czerwonej;
- 300 g brukselki;
- 2-3 pomidorów;
- 1 łyżki oliwy z oliwek;
- 1-2 łyżek koncentratu pomidorowego;
- Szczypty imbiru;
- 1 łyżeczki cukru trzcinowego;
- Szczypty papryki słodkiej;
- 1 łyżeczki kurkumy;
- 100g ryżu brązowego.
Sposób przygotowania:
Krok I: Przekrój bakłażana na pół, a następnie pokrój w półksiężyce;
Krok II: Cebulkę pokrój w drobną kostkę;
Krok III: Paprykę oraz pomidora pokrój w grubą kostkę;
Krok IV: Brukselkę dokładnie opłucz i przekrój na pół;
Krok V: Na dnie dużego garnka rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, a następnie podsmaż na niej: cebulkę, paprykę, bakłażana oraz brukselkę;
Krok VI: Do podsmażonych warzyw dodaj odrobinę wody, przyprawy i pokrojone w kostkę pomidory;
Krok VII: Do leczo dodaj łyżkę cukru trzcinowego oraz koncentrat pomidorowy;
Krok VIII: Ugotuj ryż i podawaj w towarzystwie leczo.
Jak przyrządzić soczystego kurczaka z brukselką (2-3 porcje)?
Jakich składników potrzebujesz?
- 300 g brukselki;
- 1 puszki pomidorów;
- 1 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 ząbków czosnku;
- 1 cebuli;
- 200 g pieczonej piersi z kurczaka;
- 2 łyżek ziół prowansalskich;
- Szczypty soli;
- Szczypty pieprzu;
- 2 łyżeczek posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Krok I: Dokładnie opłucz brukselkę i gotuj ją w osolonej wodzie przez około 5 minut;
Krok II: Rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek na patelni i podsmaż na niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną cebulkę;
Krok III: Na patelnię dodaj pomidory w puszce i duś całość przez około 10 minut;
Krok IV: Przypraw pomidory solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi;
Krok V: Na patelnię dodaj ugotowaną brukselkę oraz kawałki pieczonego kurczaka;
Krok VI: Całość duś jeszcze przez około 5-10 minut, a następnie udekoruj świeżą natką pietruszki.
Jak przygotować smaczną brukselkę z dodatkiem orzechów i żurawiny?
Jakich składników potrzebujesz (3-4 porcje)?
- 500 g brukselki;
- 1 łyżki oleju roślinnego;
- 1 łyżki octu jabłkowego;
- 1 dużej łyżki miodu;
- Szczypty papryki wędzonej;
- Szczypty papryki ostrej;
- Szczypty soli oraz pieprzu;
- 2 łyżek suszonej żurawiny;
- 2 łyżek posiekanych orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
Krok I: Wyłóż blachę papierem do pieczenia;
Krok II: Przekrój brukselkę na pół i ułóż równomiernie na blaszce;
Krok III: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: ocet, olej roślinny, miód, obie papryki, sól i pieprz;
Krok IV: Przygotowanym sosem polej brukselkę i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki;
Krok V: Posyp brukselkę posiekaną, suszoną żurawiną;
Krok VI: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Krok V: Piecz brukselkę przez około 15 minut, a następnie wymieszaj wszystkie składniki i piecz jeszcze przez 10 minut;
Krok VI: Na suchej patelni upraż posiekane orzechy włoskie;
Krok VII: Gorącą brukselkę posyp prażonymi orzechami.
Gotowa brukselka może stanowić doskonały dodatek do mięsa lub kaszy.
Podsumowanie
Przygotowana w odpowiedni sposób brukselka to nie tylko doskonały dodatek, ale również wspaniały sposób na przygotowanie pełnego zdrowia obiadu.