Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Tofu to produkt, który cieszy się ogromnym zainteresowaniem zwłaszcza wśród wegan i wegetarian. Niniejszy składnik jest nie tylko doskonałym zamiennikiem mięsa, ale przede wszystkim źródłem cennych dla zdrowia człowieka składników odżywczych, witamin i minerałów. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tofu? I jak wykorzystać ten produkt w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Z tego artykułu dowiesz się

  • Dlaczego warto wprowadzić tofu do swojej diety;
  • Jak przygotować pożywną tofucznicę;
  • Jak przyrządzić szybką sałatkę z dodatkiem tofu;
  • Jak przygotować zapiekankę warzywną z dodatkiem tofu.

Dania z tofu w roli głównej healthy-1607497_1920

Tofu – jakie wartości odżywcze w sobie skrywa i dlaczego warto je jeść?

Tofu jest rodzajem sprasowanego twarogu otrzymywanego z mleka sojowego. Niniejszy produkt jest cennym źródłem białka oraz składników mineralnych, które odpowiedzialne są za wsparcie prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. W 100 gramach naturalnego tofu znajdziemy około 76 kalorii; 8g białka; 4.8g tłuszczu; zaledwie 1,9g węglowodanów i 0,3g błonnika. Ponadto, niniejszy produkt jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu cenne witaminy (w tym: witaminę A, witaminy z grupy B, oraz witaminę C i K), jak również niezbędne minerały (w tym: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk).

Poznaj przepis na pożywną tofucznicę

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Cebulę obierz ze skórki, a następnie posiekaj w drobną kostkę;

Krok II: Pomidorki dokładnie opłucz, osusz, a następnie przekrój na pół;

Krok III: Niewielką ilość oliwy z oliwek rozgrzej na patelni, a po chwil dodaj na nią posiekaną cebulkę;

Krok IV: Kiedy cebulka się zarumieni, dodaj na patelnię rozkruszone tofu i smaż je tak długo, aż zmięknie;

Krok V: Do smażącego się tofu dodaj pokrojone pomidorki, niewielką ilość mleka oraz przyprawy;

Krok VI: Całość wymieszaj, smaż jeszcze przez chwilę, a następnie zdejmij z patelni.

Sałatka z dodatkiem tofu – przygotujesz ją w kilka minut

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Pokrój tofu w kostkę, a następnie podsmaż je przez 1-2 minuty na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju;

Krok II: Pokrój ogórka w kostkę i przełóż go do miski:

Krok III: Do ogórka dodaj opłukane liście roszponki oraz podsmażone tofu i orzechy włoskie;

Krok IV: W niewielkiej misce wymieszaj ze sobą: pozostałą część oleju, sok z limonki oraz szczyptę ostrej papryki;

Krok V: Przygotowanym sosem polej sałatkę.

Pożywna zapiekanka z tofu i cukinią

Jakich składników potrzebujesz?

  • 300 g makaronu razowego;
  • 150 g tofu;
  • 250 g cukinii;
  • 150 g pomidorków koktajlowych;
  • 1 papryki czerwonej;
  • 1 cebuli;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • 150 ml przecieru pomidorowego z dodatkiem ulubionych ziół.

Sposób przygotowania:

Krok I: Ugotuj makaron (al dente);

Krok II: Pokrój tofu w kostkę;

Krok III: Pokrój cebulę oraz paprykę w kostkę, a następnie podsmaż ją na patelni;

Krok IV: Kiedy cebulka się zarumieni, dodaj na patelnię pokrojone tofu;

Krok V: Cukinię dokładnie opłucz, a następnie pokrój w cienkie paski i dodaj na patelnię;

Krok VI: Opłucz pomidorki koktajlowe, przekrój je na pół, a następnie dodaj do pozostałych składników na patelni;

Krok VII: Wymieszaj przecier pomidorowy z ulubionymi ziołami (np. lubczykiem i natką pietruszki);

Krok VIII: Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego, a następnie dodaj do niego podsmażone warzywa z tofu;

Krok IX: Makaron z warzywami zalej przecierem pomidorowym z ziołami;

Krok X: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim zapiekankę przez około 25-30 minut.

Podsumowanie

Tofu to nie tylko idealny składnik kuchni wegetariańskiej, ale również cenne źródło białka roślinnego, które warto wykorzystać podczas tworzenia jadłospisu opartego o zasady zdrowego odżywiania.

Skomentuj