Dietetyczny mazurek, aby święta były smaczne dla każdego!

Dietetyczny mazurek to ciekawa alternatywa dla osób dbających o linię, które chciałyby w święta cieszyć się smakiem tradycyjnych wypieków.  To idealna propozycja zarówno dla tych, którzy liczą każdą kalorię, jak i dla prawdziwych smakoszy. 

DIETETYCZNY MAZUREK – PRZEPIS

Składniki na spód:
• 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
• 0,5 szklanki mąki owsianej
• 1 jajko
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka cukru trzcinowego
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli

Składniki na krem:
• 0,75 szklanki kaszy jaglanej
• 1,5 szklanki mleka
• 8 suszonych daktyli
• 1 banan
• 8 kostek gorzkiej czekolady

 

Sposób wykonania ciasta:
W misce łączymy składniki na ciasto, kiedy zaczną się łączyć wykładamy na wysypany mąką blat i zagniatamy ciasto. Jego konsystencja powinna być elastyczna. Wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy je na grubość 1 cm. Przekładamy do formy wysmarowanej odrobiną oliwy i nakłuwamy je widelcem. Pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.

Sposób wykonania kremu:
Kaszę jaglaną przed ugotowaniem należy przepłukać wodą, aby pozbyć się goryczki. Gotujemy ją na mleku do miękkości z dodatkiem pokrojonych daktyli (całe mleko zostanie wchłonięte przez kaszę).
Do ugotowanej kaszy dodajemy rozgniecionego banana i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Całą masę dokładnie blendujemy. Kiedy jest już gotowa wylewamy ją na spód ciasta. Umieszczamy w lodówce, najlepiej na całą noc. Dekorujemy bakaliami przed podaniem.

 

dietetyczny mazurek

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.