Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Kasza jaglana jest jedną z wartościowszych kasz, ponieważ zawiera składniki odżywcze wspomagające utrzymanie poprawnej gospodarki kwasowo-zasadowej.

Kaszę jaglaną produkuje się z prosa, nie zawiera ona glutenu, dlatego powszechnie używana jest w kuchni osób chorych na celiakię. Zawiera sporo białka i witamin z grupy B, a także cenne minerały.

Zalety stosowania kaszy jaglanej

  • jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawierającego niezbędne aminokwasy (jest polecana weganom i wegetarianom)
  • działa odkwaszająco na organizm
  • jest źródłem antyutleniaczy, w tym witaminy E
  • jest kaszą bezglutenową
  • zawiera witaminy: B1, B2, B6, PP, biotynę, kwas pantotenowy, kwas foliowy oraz potas, magnez, żelazo, krzem
  • jest bogata w żelazo, dlatego wskazana jest chorym na anemię
  • zawiera krzem, który korzystnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci

 Przepis na paprykarz z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki marchewki startej na dużych oczkach
  • 1 cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • olej do smażenia
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Kaszę gotujemy na sypko, według zaleceń producenta. Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy marchewkę, ziele angielskie i dusimy przez 10 min. Po tym czasie dodajemy jeszcze sos sojowy i paprykę, po czym dokładnie mieszamy. Dodajemy kaszę jaglaną i ponownie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.