Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Przekonaj się w czym tkwi magiczna moc żurawiny. Suszona żurawina to wciąż jeszcze za słabo znany i używany przez Polaków produkt, niestety – bo posiada ona wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Żurawina skutecznie walczy z wieloma chorobami, od zapalenia nerek, przez otyłość, po nowotwory.

Dlaczego warto jeść żurawinę? zurawina

Żurawina to mały krzew o intensywnie czerwonych owocach, podobnych wielkością do borówek. Spożywanie jej jest szczególnie polecane wszystkim tym, którzy cierpią na niedobory witamin, ponieważ żurawina bogata jest w błonnik, żelazo, sód, potas, fosfor, jod, wapń a także witaminy z grupy B, C i E. Należy wspomnieć, że owoc ten zawiera flawonoidy (poliantocyjanidy) pełniące funkcję bardzo silnych przeciwutleniaczy.

Owoce żurawiny nazywane były kiedyś “cytryną dla ubogich” a teraz uważane są za jedne z najzdrowszych na świecie. W tym momencie mówi się o niej jako o naturalnym antybiotyku i stawia na równi z czosnkiem. Jest tez nieoceniona przy infekcjach dróg moczowych, na które najbardziej narażone są kobiety. Infekcje dróg moczowych są najczęściej spowodowane osadzaniem się w drogach moczowych bakterii E.coli (Escherichia coli). Naukowcy udowodnili, że żurawina zmniejsza przyczepność bakterii do ścianek dróg moczowych, a co za tym idzie zmniejsza ilość bakterii w moczu.

Dlaczego warto jeść żurawinę? zurawina2

Owoce żurawiny zawierają flawonoidy podobne do tych w czerwonym winie. Sprawia to, że daje świetne efekty w zapobieganiu chorobom serca. Związki w niej zawarte rozszerzają naczynia krwionośne i powstrzymują tworzenie się zakrzepów. Regularne spożywanie żurawiny pozwala na utrzymanie cholesterolu na stabilnym poziomie. Polecana jest też osobom będącym na diecie, ponieważ oczyszczają organizm z toksyn.

Jak stosować żurawinę?

Żurawina w postaci naturalnej, nieprzetworzonej jest bardzo kwaśna, dlatego też bardzo trudno jest ją zjeść. Żurawinę dodaje się zazwyczaj do kisielu lub sosu do mięsa.

Suszoną żurawinę natomiast można jeść bez dodatków, jest smaczna i zdrowa. W sklepach dostępne są też soki, syropy, herbatki ziołowe, susze owocowe oraz żurawina kandyzowana, która jest zdrową przekąską.

Dlaczego warto jeść żurawinę? zurawina21

Skomentuj