Dlaczego warto sięgać zimą po suszone owoce?

Zimą, kiedy owoce dostępne w sklepach w większości pochodzą z importu, nie możemy być pewni, że są one wolne od chemii. Wtedy lepiej sięgnąć po wersję suszoną. Suszone owoce są trwalsze, można je dłużej przechowywać, a co najważniejsze dostarczają sporo składników odżywczych m.in. błonnik i cukry.

Niektóre owoce po ususzeniu zyskują bardziej wyrazisty smak i zapach. Tak jest np. z suszonymi śliwkami. Ponadto proces suszenia obniża ilość szkodliwych azotynów w produkcie. Owoce suszone są stosunkowo tanie i nie wymagają specjalnego przygotowania – można spożywać je nawet samodzielnie. Nadają się również jako słodzący element ciasta.

Owoce suszone są dość kaloryczne – z jednej strony może się wydawać, że to minus, bo jedząc je łatwiej nabrać wagi. Z drugiej jednak strony, jeśli dopadają nas stany nagłego osłabienia, warto mieć pod ręką coś kalorycznego, zawierającego cukry proste, co może dodać energii. Pamiętajmy także, że suszone owoce nie nawadniają tak samo, jak świeże.

Skąd pomysł na suszenie owoców?

Owoce suszono już 4 tysiące lat temu w Mezopotamii. Proces ten dokonywał się przy pomocy sił natury – słońca i wiatru.  Był to sposób na konserwację darów natury, które dzięki temu nie psuły się tak szybko. Z czasem suszenie owoców rozpowszechniło się i dziś jest bardzo popularne. Masowo na potrzeby przemysłu spożywczego suszy się owoce w specjalnych piecach, a indywidualnie można suszyć je w domowych suszarkach.

PRZEPIS NA CIASTO Z SUSZONYMI OWOCAMI

Składniki:

  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 25 dag mąki
  • 10 dag migdałów ViVio
  • 20 dag rodzynek ViVio
  • 25 dag brązowego cukru
  • 20 dag suszonych brzoskwini
  • 10 dag orzechów włoskich ViVio
  • 5 dag wiśni kandyzowanych
  • 15 dag konfitury z brzoskwini
  • 6 jaj
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 łyżki rumu
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka z cytryny (starta)
  • odrobina soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • mąka do wysypania formy

 Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem na masę. Mieszając wbijamy po jednym jajku, następnie dodajemy cukier waniliowy, sól, kakao, gałkę muszkatołową, 2 łyżki rumu i startą skórkę z cytryny.

Mąkę mieszamy z proszkiem i łączymy z masą. Dodajemy owoce i orzechy z migdałami i mieszamy.

Formę smarujemy tłuszczem pruszymy mąką. Ciasto pieczemy przez ok. 75 min w temp. 175 stopni.

Konfitury mieszamy z pozostałym nam rumem i smarujemy jeszcze cieple ciasto. Studzimy i owijamy folią aluminiową. Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.