Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Z czego możemy je przygotować i jak wykorzystać mleko roślinne w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te pytania oraz proste przepisy na pyszne i pożywne mleko roślinne znajdziesz w poniższym tekście.

Napój roślinny, nazywany ze względu na swój wygląd oraz pełnioną funkcję – mlekiem roślinnym, stanowi coraz częstszy element diety (nie tylko wegańskiej). Wszystko to za sprawą bogactwa składników odżywczych w nich zawartych oraz prostoty wykonania i niezwykłych walorów smakowych. Dlatego też, w poniższym poradniku przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw praktycznych porad, dzięki którym bez trudu przygotujesz smaczne mleko roślinne w swojej kuchni.

Domowe mleko roślinne – jak je przygotować? almond-3699730_960_720

Dlaczego wykorzystać mleko roślinne w naszej codziennej kuchni?

Mleko roślinne to składnik, który z powodzeniem może zastąpić tradycyjne mleko zarówno podczas przyrządzania domowych ciast, naleśników, jak i pełnowartościowych koktajli owocowych. W odróżnieniu od mleka dostępnego na półkach sklepowych, mleko roślinne przygotowane w domu, wolne jest od zbędnych substancji konserwujących oraz nadmiaru cukru, tym samym dostarczając do naszego organizmu wyłącznie wartościowe składniki odżywcze. Ponadto, w zależności od użytych składników, mleko roślinne może charakteryzować się zróżnicowanym smakiem, co pozwoli nam odkrywać nowe smaki i tworzyć z nich niepowtarzalne przepisy.

Z czego możemy zrobić domowe mleko roślinne?

Przygotowanie domowego mleka roślinnego nie wymaga od nas posiadania specjalistycznego sprzętu. Wystarczą:

  • Blender;
  • Miska; oraz
  • Kawałek czystej gazy.

A z jakich składników możemy przygotować mleko roślinne?

Po pierwsze: z orzechów nerkowca. Aby je przyrządzić należy przygotować: około 1 szklanki orzechów nerkowca (moczonych w wodzie przez minimum 12 godzin), 3 szklanek chłodnej wody oraz odrobiny ksylitolu lub erytrolu do smaku;

Po drugie: z płatków owsianych. Aby je przyrządzić należy przygotować: około 12 łyżek wybranych płatków owsianych (bez uprzedniego namaczania) oraz 1,2 litra wody mineralnej;

Po trzecie: z orkiszu. Aby je przyrządzić należy przygotować: około 1 szklanki orkiszu (moczonego w wodzie przez minimum 12 godzin); 1,2 litra wody oraz wybranego słodzika do smaku;

Po czwarte: z wiórków kokosowych. Aby je przyrządzić należy przygotować: około 200 gramów wiórków owocowych (moczonych w wodzie przez minimum 12 godzin i uprzednio podgrzanych do temperatury 60oC) oraz blisko 1,2 litra wody mineralnej.

Ponadto, mleko roślinne można również przygotować z migdałów oraz ziaren soi. Przepis na to, jak je przygotować znajdziesz poniżej!

Jak przygotować domowe mleko migdałowe?

Lista składników:

  • 1 szklanka obranych i uprzednio blanszowanych migdałów;
  • Około 4 szklanek wody mineralnej.

Przygotowanie:

Krok I: Namocz migdały w wodzie i pozostaw je w niej na minimum 12 godzin;

Krok II: Po upływie odpowiedniej ilości czasu, dokładnie opłucz migdały i odcedź je, a następie przełóż całość do blendera;

Krok III: Zalej migdały około 4 szklankami wody, a następnie zmiksuj całość, aż do momentu uzyskania jednolitej, płynnej masy;

Krok IV: Przed podaniem, przelej mleko przez cienką gazę, a następnie zamknij je w szklanej butelce i przełóż do lodówki.

Jak przygotować domowe mleko sojowe?

Lista składników:

  • 1 szklanka ziaren soi;
  • Około 4 szklanek gorącej wody;
  • Około 2 szklanek zimnej wody;
  • 2 łyżki płatków owsianych;
  • Szczypta soli.

Przygotowanie:

Krok I: Dokładnie przepłucz ziarna soi i mocz je w wodzie przez minimum 12 godzin;

Krok II: Po upływie odpowiedniej ilości czasu, ponownie przepłucz soję i pozbądź się zbędnych łusek;

Krok III: Po odsączeniu przełóż ziarna do blendera, dodaj 2 łyżki płatków owsianych oraz 4 szklanki gorącej wody, a następnie dokładnie miksuj całość, aż do momentu, w którym uzyskasz jednolitą, płynną masę;

Krok IV: Przecedź mleko przez gazę lub drobne sitko, a następnie przelej całość do garnka;

Krok V: Doprowadź mleko do wrzenia i usuń z niego powstałą pianę. Następnie gotuj całość przez około 15-20 minut, a na koniec dodaj do całości szczyptę soli.

Uwaga! Jeśli mleko będzie za gęste, możesz dodać do niego odrobinę wody.

Skomentuj