Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Tradycyjne, domowe sposoby na przeziębienia naturalnie wspierają odporność, dlatego warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych receptur. Zimą, kiedy w powietrzu mnożą się wirusy można samodzielnie wykonać proste i szybkie mikstury i nie dać się wpędzić do łóżka. Przyrządzając koktajle, które mają pomóc w walce z chorobą należy odpowiednio dobierać składniki – najlepiej takie, które znane są ze swych zdrowotnych właściwości.

 

Domowy koktajl na odporność – zrób samodzielnie i bądź zdrów! koktajl-na-przeziebienie

Co może wejść w skład koktajlu na odporność?

  • CZOSNEK – bywa nazywany naturalnym antybiotykiem, jego właściwości przeciwdziałają rozwojowi szkodliwych bakterii i infekcji. Dawka czosnku w czasie przeziębienia skutecznie rozgrzeje organizm. W jego składzie znajdują się cenne związki siarkowe i olejki eteryczne. W przeciwieństwie do farmaceutycznych antybiotyków, czosnek nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej jelit.
  • IMBIR – jest bogaty w naturalne substancje przeciwzapalne. To właśnie dlatego często używa się go, jako składnika preparatów rozgrzewających.
  • SOK Z MALIN – tradycyjnie stosowano go na bóle gardła i gorączkę. Za właściwości soku z malin odpowiadają liczne witaminy np. witamina C, E i z grupy B oraz minerały – magnez, żelazo, potas. W liściach maliny znajdują się flawonoidy i kwasy organiczne.
  • MIÓD – to skarbnica witamin i substancji antybakteryjnych. W jego składzie znajdziemy m.in. magnez, fosfor, potas, żelazo, wapń oraz witaminy z grupy A i B i biotynę.
  • CYTRYNA – a właściwie jej sok to całkiem przyzwoity zastrzyk witaminy C, która naturalnie wspiera odporność.
  • KURKUMA – posiada naturalne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.

 

Domowy koktajl na odporność – zrób samodzielnie i bądź zdrów! imbir

KOKTAJL NA ODPORNOŚĆ – cytryna + kurkuma + imbir

Składniki:

  • 1,5 szklanki wody
  • 2 cytryny
  • 2 pomarańcze
  • 3 łyżki miodu lipowego
  • korzeń imbiru (ok. 5 cm)
  • korzeń kurkumy (ok. 5 cm)

Wykonanie:

Owoce – cytryny i pomarańcze obieramy ze skórki. Podobnie postępujemy z korzeniem imbiru i kurkumy. Wszystkie składniki blendujemy, aby uzyskać gładką konsystencję.

 

Skomentuj