Fasolka szparagowa – jak wykorzystać ją w naszej kuchni?

Jakie wartości odżywcze w sobie skrywa? I jakie zastosowanie może znaleźć w naszej kuchni? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracji kulinarnych z fasolką szparagową w roli głównej, szukaj w dalszej części tekstu.

Zarówno żółta, jak i zielona fasolka szparagowa stanowią doskonałe źródło cennych witamin i składników mineralnych. Dlatego też, szczególnie w okresie letnim, kiedy niniejszy produkt jest łatwo dostępny, powinniśmy na szeroką skalę wykorzystywać go w naszej kuchni. Doskonale sprawdza się w roli dodatku do mięs oraz głównego składnika pożywnej sałatki. Jest niskokaloryczna, a do tego charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. A jakie inne, cenne właściwości skrywa w sobie fasolka szparagowa?

Fasolka szparagowa – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Fasolka szparagowa stanowi dobre źródło witaminy A, C oraz E. Dodatkowo, niniejszy produkt jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu spore ilości flawonoidów, które chronią organizm człowieka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki temu, regularne spożywanie fasolki szparagowej może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości. Dodatkowo, za sprawą sporej zawartości błonnika, niniejsze warzywo jest w stanie wspomóc prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i zmniejszyć problem częstych zaparć. Warto również wspomnieć, iż fasolka szparagowa, dzięki zawartej w sobie sporej dawce witaminy C, skutecznie wspiera naszą odporność.

Fasolka szparagowa – jaką wybrać, żółtą czy zieloną?

Te dwie odmiany różnią się między sobą nie tylko wyglądem, ale również smakiem i zawartością składników odżywczych. Podczas, gdy żółta fasolka szparagowa charakteryzuje się delikatnym, kremowym smakiem, ta zielona jest znacznie wyraźniejsza i nieco twardsza. Ponadto, to właśnie w zielonej fasolce szparagowej znajdziemy większą dawkę witamin i wartościowych minerałów (ze szczególnym uwzględnieniem witaminy A oraz kwasu foliowego). Niemniej jednak, zarówno jedna, jak i druga odmiana fasoli powinna być częstym gościem na naszym stole, nie tylko w wersji z masłem i bułką tartą!

Fasolka szparagowa – jak gotować?

Zanim ją ugotujesz, pamiętaj aby dokładnie opłukać i obrać fasolkę szparagową. Do gotowania potrzebne Ci będą 2 litry wody, 1 łyżeczka cukru oraz szczypta soli. Przed wrzuceniem fasolki do garnka, zagotuj wodę. Do wrzącej wody dodaj umytą fasolkę i gotuj ją przez około 5-10 minut (pamiętając przy tym, że im młodsza fasolka, tym szybciej się gotuje). Na koniec gotowania, przełóż ugotowaną fasolkę do sitka i opłucz ją zimną wodą!

Jak wykorzystać fasolkę szparagową w naszej kuchni?

Zarówno żółtą, jak i zieloną fasolkę szparagową możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Stanowi ona doskonały dodatek do mięs, jak i dań rybnych. Dodatkowo, niniejsze warzywo może być wartościowym składnikiem letniej tarty z warzywami oraz pożywnego leczo wegańskiego. Nie obawiaj się również przygotować przepysznej sałatki z fasolką szparagową w roli głównej. Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na pełną witamin przekąskę dla całej rodziny.

Poznaj przepis na pyszną sałatkę z zielonej fasolki szparagowej!

Sałatka z zieloną fasolką szparagową stanowi nie tylko doskonałą propozycję kolacji, ale również cenną skarbnicę witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Jakich składników potrzebujesz?

  • 100g sera feta;
  • 250g fasolki szparagowej (zielonej);
  • 250g żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych;
  • 2 garści liści roszponki;
  • Garści prażonych migdałów;
  • Łyżeczki soku z limonki;
  • Łyżeczki oliwy z oliwek;
  • Szczypty chili.

Jak przygotować sałatkę z zielonej fasolki szparagowej?

Krok I: Ugotuj fasolkę zgodnie z powyższymi wskazówkami;

Krok II: Liście roszponki dokładnie opłucz, osusz i przełóż do miski;

Krok III: Pomidorki koktajlowe dokładnie opłucz, przekrój na pół, a następnie dodaj do sałaty;

Krok IV: Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z limonki i odrobiną chili;

Krok V: Ostudzoną fasolkę dodaj do sałatki;

Krok VI: Pokrusz ser feta i dodaj do reszty składników;

Krok VII: Upraż migdały i posyp nimi sałatkę;

Krok VIII: Całość polej przygotowanym wcześniej sosem i dokładnie wymieszaj.

Życzymy Smacznego!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.