Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Dlaczego warto jeść jabłka i jak wykorzystać je w naszej codziennej kuchni? W poniższym artykule znajdziesz garść najważniejszych informacji na temat tych jesiennych owoców. Dowiesz się również, jakie zdrowe smakołyki możesz z nich przyrządzić.

Jabłko to bez wątpienia jeden z najsmaczniejszych, a zarazem najzdrowszych owoców jesieni. Chociaż kojarzy nam się głównie ze smacznymi ciastami i słodkim kompotem, jabłko znajduje również szerokie zastosowanie w polskiej kuchni wytrawnej. Doskonale sprawdza się w roli dodatku do mięs oraz warzywnych sałatek. Dlatego też, zachęcamy was, aby tej jesieni przygotować dla swoich bliskich nie tylko szarlotkę.

Jabłka – jak wykorzystać je w naszej codziennej kuchni? orchard-1872997_960_720

Dlaczego warto jeść jabłka?

Jabłka są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Zarówno w ich skórce, jak i pestkach, znajdziemy duże ilości pektyn odpowiedzialnych między innymi za oczyszczanie organizmu z nadmiaru toksyn oraz za regulację flory bakteryjnej jelit, dzięki czemu możliwe staje się zmniejszenie ryzyka wystąpienia bolesnych zaparć. Ponadto, dzięki bogatej zawartości witaminy C oraz witaminy P, regularne spożywanie jabłek jest w stanie zapewnić nam zdrowy wygląd skóry oraz uszczelnić ścianki włosowatych naczyń krwionośnych. Dodatkowo, niniejsze owoce wpływają na:

  • Odkwaszenie organizmu;
  • Wzmocnienie układu nerwowego, jak i układu krążenia; oraz
  • Złagodzenie objawów choroby wrzodowej żołądka.

Przepis nr 1. JABŁKOWO-CYNAMONOWE CIASTECZKA OWSIANE

Jakich składników potrzebujesz?

Jak przygotować jabłkowo-cynamonowe ciasteczka owsiane?

Krok I: Do wysokiej miski przesyp: płatki owsiane, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz sól. Następnie, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy dużej łyżki;

Krok II: Do oddzielnego naczynia dodaj: jedno jajko, roztopiony (ostudzony) olej kokosowy, ekstrakt z wanilii oraz płynny miód lub syrop klonowy. Następnie, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i połącz je wraz ze składnikami znajdującymi się w pierwszym naczyniu;

Krok III: Uzyskaną masę odstaw do lodówki, na czas przygotowywania jabłek;

Krok IV: Jabłko obierz ze skórki i pokrój na drobną kostkę. Następnie, rozgrzej piekarnik do temperatury 170oC;

Krok V: Połącz ciasto z kawałkami jabłek, a następnie, przy pomocy dużej łyżki, uformuj ciasteczka na blaszce pokrytej papierem do pieczenia;

Krok VI: Wstaw ciasteczka do piekarnika na około 10-15 minut.

Przepis nr 2. ODŻYWCZY KOKTAJL JABŁKOWY Z DODATKIEM JARMUŻU

 Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 70 gramów liści jarmużu;
  • 2 dużych jabłek;
  • Małego (1 centymetrowego) kawałka imbiru;
  • 1 banana;
  • 1 szklanki świeżo-wyciśniętego soku jabłkowego.

Jak przygotować odżywczy koktajl jabłkowy z dodatkiem jarmużu?

Krok I: Liście jarmużu dokładnie opłucz i rozerwij na mniejsze kawałki;

Krok II: Jabłka obierz ze skórki i podziel na cztery części (pamiętaj o usunięciu gniazd nasiennych);

Krok III: Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach;

Krok IV: Wszystkie składniki przełóż do blendera. Następnie, dodaj do nich obranego ze skórki banana oraz szklankę soku jabłkowego;

Krok V: Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki przy pomocy blendera i przelej gotowy koktajl do szklanek.

Przepis nr 3. LEKKA SAŁATKA Z ZIELONYM JABŁUSZKIEM

Jakich składników potrzebujesz?

  • Porwanej na drobne kawałki sałaty rzymskiej;
  • 1 jabłka;
  • ½ cytryny;
  • ½ dojrzałego awokado;
  • 1 cebulki (najlepiej szalotki);
  • Niewielkiej garści orzechów makadamia;
  • 30 gramów sera pleśniowego typu blue;
  • Oliwy z oliwek oraz limonki do smaku.

Jak przygotować lekką sałatkę z zielonym jabłuszkiem?

Krok I: Porwane liście sałaty rzymskiej rozłóż na płaskim talerzu;

Krok II: Zielone jabłko pokrój w plastry i ułóż na sałacie. Następnie, skrop jabłka kilkoma kroplami cytryny;

Krok III: Awokado obierz ze skórki i rozdrobnij, a następnie porozrzucaj na sałacie i jabłkach;

Krok IV: Szalotkę pokrój w drobną kostkę i zarumień na patelni, a następnie, posyp nią jabłka;

Krok V: Orzechy makadamia posiekaj i upraż na patelni, a następne posyp nimi sałatkę;

Krok VI: Dopraw sałatkę odrobiną oliwy z oliwek oraz soku z limonki.

Życzymy smacznego!

 

Kategorie: Sezonowe inspiracje

Skomentuj