Jesienna, rozgrzewająca herbata imbirowa z koprem włoskim. Sprawdź przepis!

Kiedy zaczynają się pierwsze, jesienne przeziębienia, dopada nas katar i kaszel – wówczas warto wspomagać się nie tylko lekami, ale też domowymi sposobami na rozgrzanie organizmu. Nasza propozycja to herbata imbirowa z koprem włoskim.

Składniki do przygotowania herbaty, w tym koper można bez problemu kupić w sklepach, także internetowych (sklep tutaj). A jakie działanie mają poszczególne składniki herbaty?

Imbir to przyprawa znana i stosowana na całym świecie. Ma działanie rozgrzewające i jest uważany za afrodyzjak.

Koper ma łagodny smak i znany był już w czasach starożytnych. Używano go, jako środka płatniczego, o czym jest mowa w Biblii. W kuchni koper jest dodawany do sałatek, sosów, ziemniaków i zup. Pędy kopru są dodatkiem do kwaszenia ogórków.

Kardamon jest nazywany „królową przypraw”. Ma zielony kolor i zapach przypominający woń cytryny. Przed dodaniem do potraw praży się jego nasiona na rozgrzanej patelni i mieli.

Syrop klonowy to zamiennik cukru w domu. Ma bursztynowy kolor, gęstą konsystencję i słodki smak. Jest używany, jako polewa do naleśników, dodatek do owoców, tostów, ciast, jogurtów, sałatek, sosów i dipów.

Jak te wszystkie produkty smakują połączone razem? Sprawdź, przygotowując aromatyczną i rozgrzewającą herbatę.

Rozgrzewająca herbata imbirowa z koprem włoskim

Składniki:
5-centymetrowy kawałek imbiru
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
3 nasiona kardamonu
1 łyżeczka syropu klonowego
3 szklanki wody
mięta i cytryna do podania

Imbir obrać łyżeczką i posiekać na podłużne paski. nasiona kardamonu uprażyć na rozgrzanej patelni a następnie rozetrzeć w moździerzu lub ugnieść łyżeczką.
Zagotować wodę i zalać nią wszystkie składniki. Zostawić na ok. 10 minut. Dodać syrop z agawy. Całość przecedzić.
Podawać ze świeżą miętą i wyciśniętym sokiem z cytryny.

Smacznego!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.