Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Ksylitol to cukier naturalnego pochodzenia. Produkuje się go z drzew liściastych, najczęściej z brzozy. Jest cukrem pieciowęglowym, co oznacza, że ma właściwości bakteriobójcze. Inne formy cukru, w tym zwykły, biały cukier, którym słodzimy herbatę, są cukrami sześciowęglowymi i ich działanie polega na wzmacnianiu działania bakterii, które wytwarzają się podczas procesu ich spożywania. Ksylitol działa regenerująco i powoduje, że niebezpieczne bakterie nie atakują naszego organizmu.

Ksylitol- zdrowy zamiennik cukru Bez-nazwy-1-14 powody, dla których warto stosować ksylitol:
1. ksylitol pozwala, osobom odchudzającym się, nie rezygnować ze słodkich wypieków czy posłodzenia kawy i herbaty, a przy      tym nie dostarcza szkodliwych kalorii.
2. Podczas, gdy biały cukier sieje spustoszenie w organizmie, ksylitol naprawia te szkody, wzmacnia układ immunologiczny i      chroni go.
3. Ma właściwości opóźniające proces starzenia się.
4. Zapobiega rozwojowi bakterii i usuwa je z organizmu.
5. Ksylitol ma charakter zasadowy i chroni nasz organizm przed toksycznym działaniem zwykłego cukru. Spożywanie ksylitolu   chroni układ immunologiczny i zapobiega rozwojowi bakterii w organicznie

Ksylitol powinny stosować zwłaszcza osoby, które spożywają dużo zwykłego cukru w jego najprostszej postaci- sypkiej, lub w kostkach, i osoby, które jedzą dużo słodyczy. Cukier wprowadza negatywne zmiany w naszym organizmie, podnosi poziom insuliny i prowadzi do chorób, np. próchnicy. Ksylitol z kolei działa regenerująco i naprawia spustoszenia, które powoduje w naszym organizmie biały cukier. Spożywanie go zmniejsza łaknienie cukru i pozwala wyeliminować niezdrową substancję, jaką jest „zwykły cukier” z naszego jadłospisu.

Ksylitol jest wytwarzany przez nasz organizm w naturalnej formie, dlatego zażywanie go nie wiąże się z negatywnymi skutkami ubocznymi. Warto na stałe włączyć go do swojej diety, zwłaszcza, można go już kupić w dobrych sklepach ze zdrową żywnością (sklep tutaj).

Skomentuj