Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Kasza kuskus w krajach arabskich symbolizuje bogactwo i szczęście. W Polsce zasłynęła dzięki uniwersalności, smakowi i szybkości przyrządzenia. Nadaje się do przygotowania wielu dań, ale my polecamy przepis na sałatkę z kuskusem.

Słynna kasza kuskus powstaje z pszenicy durum, wykonuje się go z mąki pszennej, którą miesza się z wodą. W końcowym efekcie powstają małe, żółte granulki. Tak przygotowany „makaron” powszechnie nazywany jest kaszą. Dania kuskus są niezwykle popularne w krajach marokańskich, gdzie serwowane są na dużym talerzu, z sosem, warzywami i mięsem.

 Przygotowanie kaszy kuskus

Kaszę kuskus przygotują nawet najwięksi amatorzy kuchni. Wystarczy zalać go wrzątkiem na kilka minut, do momentu napęcznienia. Woda w naczyniu powinna sięgać ok. 1 cm nad powierzchnią kaszy. Po ok 5 min, kuskus będzie gotowy do spożycia. W zależności od przygotowywanego dania, użyć można do wykonania kaszy osolonej wody.

 Kaloryczność i wartości odżywcze:

– 100 g kaszy kuskus zawiera ok. 360 kcal
– kuskus jest źródłem cennego białka
– nie zawiera cholesterolu
– jest niskotłuszczowy (na 100g kaszy 2g tłuszczu)
– zawiera żelazo, sód, oraz fosfor i wapń
– jest źródłem błonnika i niacyny i kwasu foliowego

Błyskawiczna kasza kuskus! Sprawdź, jak szybko możesz ją przyrządzić! kuskus-salatka

 

Przepis na sałatkę z kaszą kuskus

Składniki (2 porcje):

  • 10 dag kaszy kuskus
  • pół papryki zielonej i czerwonej
  • 1 cebulka
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • 2 ogórki kwaszone
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2–3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kaszę zalej wrzątkiem, posól, wymieszaj, przykryj i odstaw, by napęczniała. Wymieszaj i wystudź. Paprykę, cebulkę i ogórki pokrój w małą kostkę. Kukurydzę i oliwki odlej. Natkę pietruszki opłucz, wysusz i posiekaj. Wymieszaj wszystko z olejem, dopraw do smaku.

 

 

 

Skomentuj