Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Olej lniany powstaje z nasion lnu zwanych popularnie siemieniem lnianym. Pozyskuje się go w procesie tłoczenia na zimno i dlatego zawiera on tak cenne składniki. Aby je zachować nie zaleca się stosować go do smażenia, ponieważ traci najcenniejsze właściuwości. Najbardziej wartościowe dla organizmu jest spożycie oleju lnianego w formie dodatku do sałatek, gotowanych warzyw albo sosów. Naturalna barwa oleju lnianego jest lekko żółta, jego zapach jest intensywny, a posmak orzechowy.

Co takiego ma w sobie olej lniany?

Przede wszystkim jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, których ludzki organizm samodzielnie nie wytwarza, dlatego konieczne jest dostarczenie ich wraz z pożywieniem. Kwasy te są odpowiedzialne za transport lipidów, w tym cholesterolu, we krwi mając tym samym pozytywny wpływ na jego regulację. Cenne kwasy tłuszczowe budują błony komórek ciała, pomagają w syntezie substancji odpowiadających za regulację ciśnienia krwi oraz pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Ich niedobór wiąże się z wieloma powikłaniami.

W oleju lnianym znajduje się witamina E – silny antyoksydant, zwany witaminą młodości. Wpływa ona pozytywnie na stan i wygląd skóry. Opóźnia proces jej starzenia się, ujędrnia i poprawia koloryt. Olej lniany to zastrzyk witaminy E, która polecana jest osobom o suchej i wrażliwej skórze.

Olej lniany – dlaczego warto używać go w kuchni? olej-lniany-len

 

 Do czego wykorzystywany jest olej lniany?

W kuchni:

  • dodatek do pieczywa
  • do sałatek i surówek
  • do potraw na zimno, jako zamiennik oliwy
  • do sosów
  • dodatek do zup, kasz, ziemniaków

 W kosmetyce:

  • jako składników kosmetyków do cery suchej i wrażliwej,
  • balsamów do pielęgnacji ciała,
  • pomadek ochronnych do ust,
  • płynów do kąpieli,
  • do skóry trądzikowej
  • do skóry z poparzeniami słonecznymi
  • składnik kosmetyków do włosów
  • składnik odżywek i maseczek

Przepis na sałatkę z olejem lnianym

 Składniki:

Przygotowanie :

Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Mieszamy, dodajemy do smaku sól himalajską, polewamy olejem lnianym. Czosnek można wcześniej dodać do samego oleju, aby przesiąknęły sobą, a dopiero później polać sałatkę.

 

 

Skomentuj