Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Jakie właściwości kosmetyczne w sobie skrywa? I dlaczego nie powinniśmy używać go podczas smażenia potraw? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, cenne informacje na temat oleju z pestek winogron znajdziesz w poniższym artykule.

Olej z pestek winogron jest popularnym produktem spożywczym. Niemniej jednak, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, iż niniejszy produkt (wbrew pozorom) nie stanowi idealnego dodatku do smażenia. Okazuje się natomiast, że olej z pestek winogron skrywa w sobie wiele cennych właściwości, które zbawiennie wpływają na kondycję naszych włosów oraz skóry ciała. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć na temat tego produktu?

Olej z pestek winogron – poznaj jego kosmetyczne właściwości wine-3632500_960_720

Olej z pestek winogron – co warto o nim wiedzieć?

Olej z pestek winogron to produkt, który pozyskiwany jest w efekcie ekstrakcji z pokruszonych nasion niniejszych owoców, stanowiących odpad powstały w czasie produkcji wina. Przez wiele pokoleń, nasiona winogron nie były wykorzystywane do produkcji oleju, niemniej jednak obecna technologia pozwala nam na wydostanie z nich wszystkiego co najlepsze. Proces ekstrakcji związany jest zazwyczaj z wysoką temperaturą, która niestety negatywnie wpływa na wartości odżywcze zawarte w pestkach. Niemniej jednak, olej z pestek winogron nadal stanowi bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza kwasów tłuszczowych z grupy omega-6.

Olej z pestek winogron – dlaczego nie powinniśmy wykorzystywać go podczas smażenia?

Olej z pestek winogron stanowi przedmiot sporu w środowisku dietetyków i zwolenników zdrowego odżywiania. Prawdą jest, iż niniejszy produkt stanowi bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym:

  • Kwasu linolowego (z rodziny omega-6) – około 70%;
  • Kwasu oleinowego (z rodziny omega-9) – około 16%; oraz
  • Kwasu alfa-linolenowego (z rodziny omega-3) – około 0,1%.

Niemniej jednak, występuje tutaj niekorzystny stosunek kwasów omega-6 do kwasów tłuszczowych omega-3, co może wywierać wysoce szkodliwy wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

W tym miejscu należy również wspomnieć, że olej z pestek winogron w większości zawiera w sobie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które w wyniku wysokiej temperatury utleniają się i tworzą szkodliwe dla naszego zdrowia związki. Spożywanie go w dużych ilościach może doprowadzić między innymi do:

  • Nasilenia procesów zapalnych;
  • Wzrostu ryzyka powstania chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego;
  • Zaburzeń czynności tarczycy.

UWAGA! Olej z pestek winogron w niewielkich ilościach może dodawany być do zimnych potraw.

Olej z pestek winogron – poznaj jego cenne właściwości kosmetyczne

Mimo faktu, iż olej z pestek winogron nie najlepiej sprawdza się w naszej kuchni, może stanowić on wspaniały produkt kosmetyczny, który doskonale wpływa na poprawę kondycji naszej skóry oraz włosów. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości witaminy E, odpowiedzialnej za nawilżenie skóry i zmniejszenie oznak starzenia się. Okazuje się, że stosowanie niniejszego produktu w celach kosmetycznych może przyczynić się do:

  • Łagodzenia zmian zapalnych skóry (związanych z przebiegiem trądziku młodzieńczego);
  • Dokładnego oczyszczenia skóry i zmniejszenia ilości widocznych zaskórników;
  • Zmniejszenia ilości wydzielanego sebum;
  • Zmniejszenia widoczności i zwężenia porów;
  • Wyrównania kolorytu skóry;
  • Nawilżenia skóry i złagodzenia objawów alergii (w tym swędzenia);
  • Ochrony skóry przed szkodliwym działaniem promieni UV;
  • Odbudowy i nawilżenia, nawet suchych i zniszczonych włosów.

Olej z pestek winogron można wykorzystywać samodzielnie, jak również w roli składnika do domowych maseczek.

Kategorie: Porady

Skomentuj