Omlet – doskonały pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie

Jak przygotować pyszny i smaczny omlet na śniadanie? W poniższym artykule znajdziesz kilka praktycznych porad oraz przepisów na puszysty omlet w trzech odsłonach.

O tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, słyszała już chyba większość z nas. Niemniej jednak, nadal znacząca część osób w porannym pędzie sięga wyłącznie po filiżankę kawy i kromkę przysłowiowego chleba. Wystarczy jednak wstać 30 minut wcześniej, aby znaleźć czas na przygotowanie smacznego i pełnowartościowego posiłku, który zapewni nam dobre samopoczucie na resztę dnia. Dlatego też, przygotowaliśmy dla Ciebie trzy proste przepisy na omlet, który stanowi idealną propozycję zdrowego śniadania.

Przepis nr 1. Wytrawny omlet z łososiem i szparagami

Jakich składników potrzebujesz?

  • Pięciu zielonych szparagów;
  • Łyżeczki masła klarowanego;
  • 3 dużych jajek;
  • 5 łyżek wybranego mleka (roślinnego lub krowiego);
  • 100 gramów wędzonego łososia;
  • Świeżego kopru;
  • Soli i pieprzu do smaku;
  • Garści świeżych pomidorów; oraz
  • Opcjonalnie 50 gramów sera typu gorgonzola.

Jak przygotować wytrawny omlet z łososiem i szparagami?

Krok I: Opłucz szparagi i odłam ich twarde końce, a następnie przetnij je pod kątem na pół tak, aby pozostawić główki w całości. Gotuj szparagi w lekko osolonym wrzątku nie dłużej niż przez dwie minuty, a następnie odcedź je i osusz delikatnie przy pomocy ręcznika papierowego;

Krok II: W szerokiej misce dokładnie roztrzep jajka z mlekiem oraz solą i pieprzem. Następnie, dodaj do nich szparagi, kawałki wędzonego łososia i pokruszoną gorgonzolę. Całość wymieszaj delikatnie przy pomocy dużej łyżki;

Krok III: Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego, a następnie wylej na nią omlet. Po krótkim czasie ułóż na omlecie kilka (przeciętych na pół) pomidorków koktajlowych;

Krok IV: Pozostaw patelnię na małym ogniu przez dwie minuty, a następnie przełóż ją do piekarnika rozgrzanego do 180oC na około 3-4 minuty, aż do momentu pełnego ścięcia jajek;

Krok V: Gotowy omlet posyp świeżym koperkiem i dopraw pieprzem według uznania.

Przepis nr 2. Wytrawny omlet z suszonymi pomidorami i awokado

Jakich składników potrzebujesz?

Jak przygotować wytrawny omlet z suszonymi pomidorami i awokado?

Krok I: W szerokiej misce dokładnie roztrzep jajka z dodatkiem przypraw, mleka roślinnego oraz mąki owsianej;

Krok II: Rozgrzej tłuszcz na patelni i wylej na nią masę jajeczną, jednocześnie dodając do niej pocięte w cienkie paski suszone pomidory;

Krok III: Smaż omlet na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 minuty, a następnie (gdy masa się zetnie) przerzuć go na drugą stronę;

Krok IV: Kiedy omlet będzie gotowy, wyłóż go na talerz w towarzystwie pokrojonego awokado i świeżego pomidora. Następnie posyp omlet sezamem lub prażonym słonecznikiem.

Przepis nr 3. Słodki omlet z dodatkiem malin i borówek

Jakich składników potrzebujesz?

Jak przygotować słodki omlet z dodatkiem malin i borówek?

Krok I: Przesiej mąkę do wysokiej miski;

Krok II: Białka oddziel od żółtek jajek i ubij je na sztywną masę, stopniowo dodając do nich żółtka i przesianą mąkę;

Krok III: Na koniec dodaj wanilię oraz łyżkę miodu i wymieszaj bardzo dokładnie wszystkie składniki przy pomocy dużej łyżki;

Krok IV: Rozgrzej tłuszcz na patelni i wylej na nią masę jajeczną. Całość smaż pod przykryciem przez około 2-3 minuty, a następnie przerzuć omlet na drugą stronę i smaż przez kolejne 2-3 minuty;

Krok V: Wyłóż omlet na talerz, a na końcu ułóż na nim świeże owoce. Jeśli masz na to ochotę, posyp całość odrobiną cukru pudru.

Życzymy smacznego!

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.