Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Czym jest pasta tahini i jak ją przygotować? W poniższym tekście znajdziesz garść cennych wskazówek, dzięki którym bez trudu przygotujesz ten przepyszny dodatek.

Pasta tahini to masło powstające na skutek ucierania nasion sezamu. Niniejszy produkt stanowi doskonały dodatek do dań kuchni orientalnej oraz dań wegańskich, nadając im tym samym niepowtarzalnego smaku. Pastę tahini można kupić w sklepie, jak i przygotować ją w domowych warunkach. Wystarczy odrobina czasu oraz szklanka ziaren sezamu.

Pasta Tahini – czym jest i jak ją przygotować? hummus-1058000_960_720

Pasta Tahini – jakie wartości odżywcze w sobie skrywa?

Niniejszy produkt jest nie tylko pyszny, ale stanowi również doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz cennych składników odżywczych i minerałów. Podobnie jak w ziarnach sezamu, również w paście tahini znajdziemy między innymi: spore ilości białka, magnezu i żelaza. Dlatego też, pasta ta szczególnie polecana jest osobom przestrzegającym zasad kuchni wegańskiej.

Pasta Tahini – z czym smakuje najlepiej?

Masło sezamowe z powodzeniem możemy wykorzystać w naszej kuchni, nie tylko podczas przyrządzania kanapek. Doskonale nadaje się jako dodatek do klasycznego humusu, czy też pieczonych warzyw i mięs. Niemniej jednak, ta pyszna pasta sezamowa świetnie sprawdza się nie tylko jako produkt spożywczy, ale również kosmetyczny. Wystarczy nanieść jej niewielką ilość na twarz, aby w kilka minut dogłębnie nawilżyć skórę i nadać jej przyjemny zapach.

Pasta Tahini – jak ją przygotować?

Jakich składników potrzebujesz?

  • 1 szklanki nasion sezamu;
  • 1 łyżki oleju sezamowego (opcjonalnie).

Jak przygotować pastę tahini?

Krok I: Na suchej patelni upraż na złoty kolor ziarna sezamu (pamiętaj, aby ich nie przepalić);

Krok II: Uprażone ziarna przełóż do blendera i powoli dodawaj do nich niewielką ilość oleju sezamowego;

Krok III: Blenduj całość przez około 5 minut, aż do momentu, w którym uzyskasz gęstą i delikatnie oleistą masę.

UWAGA! Pastę sezamową najlepiej jest przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku.

Życzymy smacznego!

 

 

Kategorie: Przepisy

Skomentuj