Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Dla wielbicieli klusek i pierogów, wprowadzenie zasad zdrowego odżywiania nie jest łatwym zadaniem. Na szczęście, istnieje prosty sposób na to, jak sprawić, aby nasze ulubione dania były nie tylko pełne smaku, ale również zdrowia. W poniższym poradniku przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw praktycznych wskazówek, dzięki którym bez trudu przygotujesz pyszny posiłek dla siebie i swoich bliskich.

Z tego artykułu dowiesz się

  • Jak przygotować kluski kładzione z mąki pełnoziarnistej;
  • Z czym jeść kluski z mąki razowej;
  • Jak przyrządzić ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej;
  • Jak przygotować smaczne pierogi z łososiem.

Pierogi i kluski pełnoziarniste – jak je przygotować i z czym je jeść? bakery-1868396_1920

Jak przygotować kluski kładzione z mąki pełnoziarnistej?

Kluski kładzione są szybkie i łatwe w przygotowaniu. To dobry pomysł na obiad dla całej rodziny.

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Przesyp obie mąki do miski, przypraw je solą, wymieszaj, a następnie dodaj wodę oraz łyżeczkę oliwy z oliwek i jeszcze raz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki;

Krok II: W dużym garnku zagotuj wodę;

Krok III: Przy pomocy łyżki nałóż na wrzącą wodę ciasto na kluski;

Krok IV: Gotuj kluski przez około 2-3 minuty, a następnie wyciągnij je z wody przy pomocy specjalnej łyżki cedzakowej.

Z czym jeść kluski z mąki razowej?

Kluski z mąki razowej są niezwykle smaczne. Niemniej jednak, warto dodać do nich odrobinę świeżych warzyw, aby zapewnić sobie wartościowy posiłek. Oto nasza propozycja.

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Paprykę oraz cebulkę pokrój w drobną kostkę;

Krok II: Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie delikatnie podsmaż na niej paprykę oraz cebulkę;

Krok III: Umyte liście szpinaku dodaj na patelnię;

Krok IV: Przekrój pomidorki koktajlowe na pół i dodaj je do szpinaku;

Krok V: Na koniec dodaj pokrojone w paski suszone pomidory;

Krok VI: Dopraw całość pieprzem i solą, a następnie duś przez około 10 minut;

Krok VII: Przełóż szpinak na talerz, a następnie ułóż na nim kluski z mąki pełnoziarnistej;

Krok VIII: Upraż nasiona słonecznika na suchej patelni, a następnie posyp nimi kluski.

Jak przyrządzić ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej?

Pierogi uznawane są za jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Mamy nadzieję, że nasza propozycja również przypadnie wam do gustu.

Jakich składników potrzebujesz?

  • 500 g mąki razowej (np. gryczanej);
  • 100 g mąki ziemniaczanej;
  • 50 ml oliwy z oliwek;
  • Szczypty soli;
  • 500 ml wody;
  • 50 ml jogurtu naturalnego.

Sposób przygotowania:

Krok I: W dużym garnku zagotuj wodę z oliwą i solą, a następnie dodaj do niej 250 g mąki gryczanej i dokładnie mieszaj całość, aż masa całkowicie się zetnie;

Krok II: Przygotowaną masę pozostaw do przestudzenia;

Krok III: Do miksera przesyp: ściętą mąkę, pozostałą część mąki gryczanej, jogurt oraz mąkę ziemniaczaną. Całość miksuj aż do uzyskania jednolitej masy;

Krok IV: Ciasto wyłóż na obsypaną mąką stolnicę, a następnie cienko je rozwałkuj i wykrój koła na pierogi.

Jak przygotować smaczne pierogi z łososiem?

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 150-200g pieczonego (lub wędzonego) łososia;
  • 150 g chudego twarogu;
  • 1 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę;
  • 1 łyżki jogurtu;
  • 1 łyżki posiekanego kopru;
  • Szczypty soli;
  • Szczypty pieprzu.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie nafaszeruj nimi ciasto. Gotowe pierogi gotuj we wrzącej wodzie przez około 3-4 minuty.

Nasza rada: Gotowe pierogi możesz podawać w towarzystwie świeżej rukoli oraz delikatnego sosu jogurtowo-koperkowego.

Podsumowanie

Zarówno pierogi, jak i kluski mogą stanowić podstawę pełnego zdrowia obiadu. Wystarczy, że do ich przygotowania użyjesz odpowiednich składników.

Skomentuj