Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Pierogi wigilijne bezglutenowe to przepis „ratowniczy” dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu, które chciałyby w Święta skosztować wszystkich potraw. To tradycyjna wersja z farszem z kiszonej kapusty, jednak unowocześniona smakowym akcentem śliwki i kurkumy. Nie ugotujesz ich też tak jak zwykłe pierogi!

 PIEROGI WIGILIJNE BEZGLUTENOWE – sprawdź przepis poniżej!

 Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mieszanki mąki bezglutenowej
  • 2 małe jaja
  • około 1 łyżka suchych drożdży
  • szczypta soli, szczypta cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 2/3 szklanki ciepłej wody

Sposób wykonania:

Wszystko połącz i zagnieć ciasto. Pozostaw na godzinę w ciepłym i ciemnym miejscu.

Składniki na farsz:

  • kiszona kapusta
  • suszone grzyby ugotowane wcześniej
  • cebula
  • konfitura śliwkowa
  • pieprz czarny, kurkuma

Sposób wykonania:

Cebulę podsmażamy, dodajemy pokrojone grzyby i posiekaną kapustę. Podduszamy przez chwilę, następnie doprawiamy i dodajemy konfiturę śliwkową. Mieszamy aż składniki się połączą.

Składniki na mus:

  • ugotowane płatki jaglane
  • ziarna słonecznika (np. takie)
  • ząbek czosnku
  • ulubione zioła np. lubczyk
  • w razie potrzeby olej roślinny lub woda

Sposób wykonania:

Zmiksuj wszystko blenderem. Podawaj razem z gotowymi pierożkami.

Pierogi wigilijne bezglutenowe – przepis specjalnie dla Ciebie! pierogi

Jak zrobić pierogi?

Tutaj powinno pójść już z górki 🙂 Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego pożądanej wielkości okrągłe kształty. Do środka nakładamy farsz i lepimy. Wierzch pierogów można posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 15–20 min w temperaturze 170 stopni C, aż do uzyskania złocistego koloru.

UWAGA! To ciasto świetnie sprawdzi się również za innymi rodzajami farszów np. na słodko.

Smacznego! Udanego pieczenia!


Also published on Medium.

Kategorie: Przepisy, slider

Skomentuj