Pierogi wigilijne bezglutenowe to przepis „ratowniczy” dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu, które chciałyby w Święta skosztować wszystkich potraw. To tradycyjna wersja z farszem z kiszonej kapusty, jednak unowocześniona smakowym akcentem śliwki i kurkumy. Nie ugotujesz ich też tak jak zwykłe pierogi!
PIEROGI WIGILIJNE BEZGLUTENOWE – sprawdź przepis poniżej!
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mieszanki mąki bezglutenowej
- 2 małe jaja
- około 1 łyżka suchych drożdży
- szczypta soli, szczypta cukru
- 1 łyżka oleju
- 2/3 szklanki ciepłej wody
Sposób wykonania:
Wszystko połącz i zagnieć ciasto. Pozostaw na godzinę w ciepłym i ciemnym miejscu.
Składniki na farsz:
- kiszona kapusta
- suszone grzyby ugotowane wcześniej
- cebula
- konfitura śliwkowa
- pieprz czarny, kurkuma
Sposób wykonania:
Cebulę podsmażamy, dodajemy pokrojone grzyby i posiekaną kapustę. Podduszamy przez chwilę, następnie doprawiamy i dodajemy konfiturę śliwkową. Mieszamy aż składniki się połączą.
Składniki na mus:
- ugotowane płatki jaglane
- ziarna słonecznika (np. takie)
- ząbek czosnku
- ulubione zioła np. lubczyk
- w razie potrzeby olej roślinny lub woda
Sposób wykonania:
Zmiksuj wszystko blenderem. Podawaj razem z gotowymi pierożkami.
Jak zrobić pierogi?
Tutaj powinno pójść już z górki 🙂 Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego pożądanej wielkości okrągłe kształty. Do środka nakładamy farsz i lepimy. Wierzch pierogów można posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 15–20 min w temperaturze 170 stopni C, aż do uzyskania złocistego koloru.
UWAGA! To ciasto świetnie sprawdzi się również za innymi rodzajami farszów np. na słodko.
Smacznego! Udanego pieczenia!