Płukanki na ból gardła – 3 domowe przepisy!

Przełom jesienno-zimowy wiąże się ze zwiększoną zachorowalnością i osłabieniem odporności na skutek mnożących się infekcji i wirusów. Rozwojowi przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych sprzyjają niskie temperatury.

Jesienią i zimą brakuje nam również słońca, a tym samym witaminy D, więc czujemy się gorzej niż latem. Spada odporność i podnosi się ryzyko zachorowania. Organizm człowieka jest przemęczony, brakuje mu aktywności fizycznej, jest więc łatwym celem dla drobnoustrojów.

Co zrobić, kiedy dopada nas ból gardła?

Zanim udamy się do apteki po środki farmaceutyczne przeciw grypie lub przeziębieniu, których skład pozostawia wiele do życzenia, warto wesprzeć się też naturalnie. Przede wszystkim trzeba pamiętać o unikaniu wychłodzenia organizmu, miejsc gdzie przebywają chorzy, wietrzeniu pomieszczeń i nawadnianiu się.

Do jednego z pierwszych objawów przeziębienia należy ból gardła i towarzysząca mu chrypka. Oznacza to, że krtań została już mocno podrażniona. Jak w prosty sposób uśmierzyć ból gardła domowym sposobem? Poniżej kilka sprawdzonych receptur na domowe płukanki na ból gardła.

  • Płukanka z szałwią i solą

Składniki:
1 łyżeczka suszonych liści szałwi
1 szklanka wrzątku
1 łyżeczka soli himalajskiej
15 kropli propolisu
1 łyżeczka octu jabłkowego

Wykonanie:
Przygotowujemy napar z szałwi – zalewamy ją wrzątkiem i odstawiamy przez 10 min pod przykryciem. Odcedzamy i czekamy, aż napar lekko przestygnie. Dodajemy sól, propolis i ocet, a następnie mieszamy. Płuczemy gardło ciepłą miksturą, nie połykając jej. Powtarzamy czynność 3 razy dziennie.

  • Płukanka z sody

Składniki:
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:
Sodę rozpuszczamy w wodzie. Płuczemy gardło 3–4 razy dziennie. Płukanka wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwzapalnie.

  • Płukanka z buraków

Składniki:
1 burak lub szklanka koncentratu buraczanego
1 łyżeczka octu

Wykonanie:
Wyciskamy sok z buraka albo rozrabiamy koncentrat z wodą. Dodajemy ocet, płuczemy 8 razy dziennie. Płukanka powinna mieć temperaturę pokojową.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.