Pomysł na świątecznego karpia w trzech odsłonach

Jak przygotować pysznego, wigilijnego karpia w nowej odsłonie? Poniżej znajdziesz kilka prostych przepisów na tę świąteczną rybę.

Karp to ryba, której bez wątpienia nie może zabraknąć na naszych stołach podczas wigilijnego spotkania z najbliższymi. Okazuje się jednak, że ta niezwykła ryba może występować w znacznie więcej niż tylko jednej, smażonej odsłonie. Dlatego też, na kilka dni przed Świętami Bożego Narodzenia przygotowaliśmy dla Ciebie kilka inspiracji.

Przepis nr 1. Pierogi z karpiem

Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować ciasto na pierogi?

  • 2 szklanek mąki pszennej;
  • 1/2 szklanki mleka;
  • 1/2 szklanki wody;
  • 1 jajka;
  • 1 łyżki masła klarowanego;
  • Szczypty soli.

Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować farsz do pierogów?

  • 400 g filetów ze świeżego karpia;
  • 1 ząbka czosnku;
  • 1 jajka;
  • 1 małej cebuli (żółtej lub szalotki);
  • 1 łyżki masła klarowanego;
  • Pęczka pietruszki;
  • 1 czerstwej bułki pszennej;
  • 3 dużych łyżek mleka;
  • Szczypty soli oraz pieprzu mielonego do smaku.

Jak przygotować pierogi z karpiem?

Krok I: Z podanych wyżej składników wyrób elastyczne ciasto na pierogi;

Krok II: Czerstwą bułkę namocz w niewielkiej ilości mleka, a następnie zmiel ją wraz z filetami z karpia;

Krok III: Cebulkę pokrój w drobną kostkę, a następnie zeszklij ją na maśle (na patelni);

Krok IV: Czosnek oraz pietruszkę posiekaj na drobne kawałki;

Krok V: Do mielonego karpia, cebuli, pietruszki oraz czosnku dodaj jedno jajko i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, w międzyczasie doprawiając je solą i pieprzem;

Krok VI: Z uzyskanej masy uformuj drobne kuleczki, które będą stanowiły nadzienie do pierogów;

Krok VII: Rozwałkuj cienko ciasto na pierogi, a następnie pokrój je w równe kwadraty;

Krok VII: Do pierogów włóż kuleczki farszu i zagnieć ich rogi tak, aby powstały równe trójkąty;

Krok VIII: Gotuj pierogi we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3 do 5 minut (aż do momentu, w którym wypłyną na powierzchnie).

Uwaga! Podczas gotowania, raz na jakiś czas wymieniaj wodę.

Przepis nr 2. Zupa z karpia z pulpetami

Jakich składników potrzebujesz?

  • 1,5 kg karpia;
  • 1 selera;
  • 2 korzeni pietruszki;
  • 1 pora;
  • 1 marchwi;
  • 1 cebuli (dużej)
  • 4 liści laurowych;
  • 2 łyżek posiekanego koperku;
  • 1 jajka;
  • 1 czerstwej bułki namoczonej w mleku;
  • 1 łyżki bułki tartej;
  • 1 łyżki cukru (lub ksylitolu);
  • 1 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 1 cytryny;
  • Soli i pieprzu do smaku.

Jak przygotować zupę z karpia z pulpetami?

Krok I: Dokładnie opłucz karpia i wykrój z niego mięsiste filety;

Krok II: Ości oraz głowę ryby zalej około 2 l wody, a następne dodaj do wywaru (pokrojone w duże kawałki) seler, marchew, cebulę, por, pietruszkę oraz liście laurowe. Całość gotuj na małym ogniu przez około 30 minut;

Krok III: Po upływie odpowiedniej ilości czasu, odłóż z wywaru głowę ryby oraz ości, a następnie gotuj całość na wolnym ogniu przez około 60 minut;

Krok IV: Od filetów z karpia oddziel skórę, a następnie zmiel dokładnie mięso z dodatkiem namoczonej bułki;

Krok V: Zmielone mięso wymieszaj z jakiem, koperkiem oraz bułką tartą, a następnie dopraw je przy pomocy pieprzu oraz soli;

Krok VI: Uformuj równe pulpety z mięsa;

Krok VII: W małym garnku rozpuść cukier, aż do momentu, w którym uzyskasz karmel, następnie dodaj do niego koncentrat pomidorowy oraz odrobinę wywaru rybnego;

Krok VIII: Słodki roztwór dopraw pieprzem oraz startą skórką z cytryny, a następnie dodaj go do zupy;

Krok IX: Wyjmij z zupy wszystkie warzywa, a następnie gotuj w niej uformowane pulpety przez 4-5 minut.

Przepis nr 3. Karp pieczony w miodzie

Jakich składników potrzebujesz?

  • 850 g filetów z karpia (dokładnie oczyszczonych i bez skóry);
  • 1 białej cebuli;
  • 1 ząbka czosnku;
  • 2 łyżek masła klarowanego;
  • Odrobiny mąki;
  • 1 łyżki miodu;
  • 2 łyżek musztardy francuskiej;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • Soli i pieprzu do smaku.

Jak przygotować karpia pieczonego w miodzie?

Krok I: Na 24 godziny przed planowanym przyrządzeniem potrawy, potnij karpia na równe płaty, przypraw solą a następie obtocz w mące pszennej;

Krok II: Cebulę pokrój w krążki, a następnie przełóż nimi płaty ryby i odstaw całość w chłodne miejsce na całą dobę;

Krok III: Następnego dnia, oddziel karpia od cebuli i podsmaż go na maśle klarowanym (na patelni). Smaż przez 3-4 minuty, aż filety zarumienią się, a następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego;

Krok IV: Na rybie ułóż pokrojone cieniutko plasterki czosnku, a następnie polej całość mieszanką miodu, musztardy oraz oliwy z oliwek;

Krok V: Piecz całość w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160oC przez około 15-20 minut.

Życzymy smacznego i Wesołych Świąt

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.