Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Jak przygotować pyszną tartę bez glutenu? I dlaczego warto dodać do niej wiśnie? Odpowiedzi na te pytania oraz sezonowe inspiracje kulinarne na lato 2019 znajdziesz w poniższym artykule!

Wakacje to idealny moment na przygotowanie aromatycznych wypieków z dodatkiem świeżych owoców sezonowych. Krucha tarta z wiśniami to nasza propozycja na nadchodzący tydzień. Dlatego też, już teraz przygotuj wszystkie niezbędne składniki i zabierz się za pieczenie pysznego ciasta, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno Tobie, jak i Twoim bliskim.

Poznaj przepis na pyszną tartę bezglutenową z dodatkiem soczystych wiśni! cherries-3522365_1280

Dlaczego warto jeść wiśnie?

Mimo faktu, iż aż w 82% składają się z wody, wiśnie stanowią prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. W 100 gramach niniejszych owoców znajdziemy między innymi: 50 kalorii; 1 gram białka; zaledwie 0,30 grama tłuszczu; blisko 12,18 gramów węglowodanów oraz 1,6 grama błonnika. Ponadto, wiśnie są w stanie dostarczyć do naszego organizmu:

Cenne witaminy, takie jak:

  • Witamina A;
  • Witaminy z grupy B (w tym: witamina B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina);
  • Witamina C;
  • Witamina A;
  • Witamina K.

Niezbędne minerały, takie jak:

  • Potas (aż 173 miligramy);
  • Wapń;
  • Fosfor;
  • Magnez;
  • Sód;
  • Żelazo;
  • Cynk.

Regularne spożywanie niniejszych owoców może przyczynić się do ochrony naszego układu sercowo-naczyniowego, jak również zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości. Ciekawą informację stanowi również fakt, iż picie naturalnego soku z wiśni może przyczynić się do zwalczania problemu bezsenności.

Jak przygotować pyszną tartę bezglutenową z dodatkiem wiśni?

Przygotowanie niniejszego ciasta, choć wcale nie jest takie trudne, wymaga od nas odrobiny czasu. Niemniej jednak, jego wyjątkowy smak z pewnością wynagrodzi włożony wysiłek.

Jakich składników potrzebujesz do przygotowania ciasta?

  • 2 dużych jajek;
  • 140 gramów 100% masła;
  • 160 gramów mąki ryżowej;
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej;
  • 50 gramów mąki z amarantusa;
  • 60 gramów ksylitolu;
  • 300 gramów świeżych wiśni (bez pestek);
  • Kilka łyżek domowego dżemu z porzeczki.

Sposób przygotowania

Krok I: Do wysokiej miski przesyp mąkę (wszystkie wyżej wymienione rodzaje), ksylitol oraz pokrojone w kostkę zimne masło;

Krok II: Przy pomocy dłoni rozetrzyj mąkę z masłem, a następnie dodaj jajka i zagnieć ciasto;

Krok III: Ulep z ciasta kulę, owiń ją folią i włóż do lodówki na około 45-60 minut;

Krok IV: Formę do tarty (o średnicy około 34 cm) wyłóż papierem do pieczenia;

Krok V: Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wyłóż nim formę do tarty, następnie nakłuj całość widelcem i piecz w rozgrzanym piekarniku (temperatura 180oC) przez około 10-12 minut;

Krok VI: Upieczony spód wyciągnij z piekarnika i posmaruj dżemem, na wierzchu ułóż wiśnie i posyp całość 3 łyżeczkami ksylitolu;

Krok VII: Następnie włóż ciasto do piekarnika na kolejne 10-15 minut;

Krok VIII: Kiedy ciasto będzie już gotowe, możesz udekorować je świeżymi liśćmi mięty.

Życzymy smacznego!

Kategorie: Sezonowe inspiracje

Skomentuj