Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Chociaż jeszcze do niedawna obserwowaliśmy je wyłącznie w amerykańskich filmach, dzisiaj Halloween coraz częściej staje się elementem naszej tradycji. Zarówno dzieci, jak i dorośli biorą z tej okazji udział w tematycznych przyjęciach, podczas których nie tylko przebierają się w „straszne” kostiumy, ale również kosztują dań oraz przystawek przyrządzonych z warzyw, które nieodłącznie kojarzą się z jesienią. Jeśli w tym roku to właśnie Ty jesteś organizatorem halloweenowego przyjęcia, przygotowaliśmy dla Ciebie garść inspiracji kulinarnych, które być może pomogą Ci w zaplanowaniu tego wyjątkowego menu.

Z tego artykułu dowiesz się

  • Jak przygotować chrupiące chipsy dyniowe;
  • Jak przygotować aromatyczne latte z dodatkiem musu dyniowego;
  • Jak przygotować pełnoziarniste mini pizze z dodatkiem musu dyniowego.

Poznaj sposób na szybkie i zdrowe przekąski na Halloween! halloween-2893710_1280

Jak przygotować chrupiące chipsy dyniowe?

Chipsy to bez wątpienia jedna z najprostszych przystawek, jakie możemy podać naszym gościom. Zamiast jednak kupować w sklepie produkty obfitujące w niezdrowe tłuszcze, postarajmy się przygotować chipsy w zdrowym stylu.

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Blachę wyłóż papierem do pieczenia;

Krok II: Dokładnie umyj dynię i wydrąż z niej pestki, a następnie obierz ją ze skórki i pokrój w cienkie plastry;

Krok III: Pokrojoną dynię podziel na dwie porcje i przełóż do dwóch misek, a następnie natrzyj oliwą z oliwek;

Krok IV: Dynię w jednej misce przypraw ostrą papryką, a w drugiej tymiankiem oraz niewielką ilością soli;

Krok V: Delikatnie natrzyj dynię przyprawami;

Krok VI: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz chipsy dyniowe przez około 10-15 minut.

Nasza rada: Na kilka minut przed zakończeniem pieczenia, możesz zwiększyć temperaturę do 200oC.

Jak przygotować aromatyczne latte z dodatkiem musu dyniowego?

Dyniowa kawa latte to bez wątpienia prawdziwy hit we wszystkich kawiarniach w okresie jesienno-zimowym. Jednak, aby się jej napić nie musisz wychodzić z domu. Poniżej znajdziesz prosty sposób na to, jak ją przygotować!

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Wymieszaj puree z dyni z cukrem, imbirem oraz cynamonem, a następnie ułóż je na dnie wysokiej szklanki;

Krok II: Podgrzej mleko w garnku i dodaj do niego zaparzoną kawę;

Krok III: Zalej puree z dyni kawą z mlekiem i posyp z wierzchu niewielką ilością wymieszanego cukru trzcinowego oraz cynamonu.

Nasza rada: Jeśli masz na to ochotę, możesz podać latte dyniowe z dodatkiem bitej śmietany.

Jak przygotować pełnoziarniste mini pizze z dodatkiem musu dyniowego?

Chociaż pizza często kojarzy nam się z kuchnią typu fast-food, można ją przygotować również w zdrowej odsłonie. Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis na tę włoską przekąskę w jesiennej odsłonie.

Jakich składników potrzebujesz do przygotowania ciasta?

  • 3 łyżek tradycyjnej mąki pszennej;
  • 10 łyżek wybranej mąki pełnoziarnistej;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • 25g świeżych drożdży;
  • 100ml ciepłej wody;
  • Szczypty soli;
  • 1 łyżeczki cukru.

Jakich składników potrzebujesz do przygotowania sosu?

Jakich składników potrzebujesz na pizzę?

  • 200g mozzarelli;
  • 12 pomidorków koktajlowych;
  • Jednej cukinii;
  • 1 papryki czerwonej.

Sposób przygotowania:

Krok I: Z dużej łyżki mąki pszennej, łyżeczki cukru, 4 łyżek ciepłej wody oraz 25g świeżych drożdży, przygotuj zaczyn i pozostaw go do wyrośnięcia na około 10 minut;

Krok II: W dużej misce wymieszaj mąki, dodaj do nich odrobinę soli oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy;

Krok III: Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a następnie wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut. Na 5 minut przed końcem dodaj łyżkę oliwy z oliwek;

Uwaga! Jeśli ciasto jest zbyt suche, możesz dodać do niego odrobinę ciepłej wody (jeszcze w trakcie wyrabiania)

Krok IV: Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę;

Krok V: W tym czasie przygotuj sos na spód pizzy, mieszając ze sobą puree z dyni, sól oraz gałkę muszkatołową;

Krok VI: Zetrzyj mozzarellę, a następnie potnij w plastry umyte warzywa i przełóż je na talerz;

Krok VII: Z wyrośniętego ciasta uformuj 8 mini pizz, a następnie pozostaw je do wyrośnięcia na około 10 minut;

Krok VIII: Na wyrośniętych pizzach rozsmaruj puree doprawione przyprawami, a następnie posyp je startym serem i ułóż na nich warzywa;

Krok IX: Rozgrzej piekarnik do temperatury 220oC i piecz w nim pizze przez około 12 minut.

Podsumowanie

Bez względu na to, czy organizujesz w tym roku halloweenowe przyjęcie, czy też nie. Wykorzystaj dynię w swojej kuchni na wiele różnych sposobów.

Kategorie: ARTYKUŁ TYGODNIA

Skomentuj