Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Jakie wartości odżywcze w sobie skrywają? I które z nich powinniśmy spożywać w największej ilości? Odpowiedzi na te pytania oraz najważniejsze informacje na temat produktów zbożowych znajdziesz w dalszej części artykułu.

Jedna z głównych zasad prawidłowego odżywiania głosi, iż nasze codzienne posiłki muszą być urozmaicone, a dobierane w odpowiednich proporcjach produkty powinny pochodzić z różnych grup pokarmowych. W podstawowym podziale wyróżniamy aż pięć grup pokarmowych, na które składają się: produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko oraz produkty mleczne, mięsa, ryby, wędliny, drób, jaja, rośliny strączkowe oraz nasiona, jak i tłuszcze. Produkty zbożowe nie bez powodu wymienione są na pierwszym miejscu, albowiem to właśnie z nich pochodzi większość węglowodanów, które powinny stanowić od 55, aż do 75% dziennej energii dostarczanej wraz z pożywieniem.

Produkty zbożowe – co powinniśmy o nich wiedzieć? corn-syrup-563796_960_720

Produkty zbożowe – co powinniśmy o nich wiedzieć?

Do niniejszej grupy zaliczamy wszystkie te produkty, które wytworzone zostały z różnego rodzaju zbóż, na przykład:

  • Pszenicy,
  • Żyta;
  • Owsa;
  • Jęczmienia;
  • Ryżu;
  • Amarantusa.

Są to produkty codziennego użytku, takie jak: pieczywo, płatki śniadaniowe (np. musli) oraz makaron. Produkty zbożowe powinny stanowić nie tylko źródło złożonych węglowodanów, ale również białka roślinnego (o niepełnej wartości biologicznej), witamin (w tym witamin z grupy B) oraz składników mineralnych. Niestety, nie wszystkie towary są w stanie zapewnić nam odpowiedni dowóz niniejszych składników odżywczych. Jakie produkty powinnyśmy wybrać, aby uzyskać z nich to, co najlepsze?

Produkty zbożowe – które z nich są najbardziej wartościowe?

Według standardowego podziału, wyróżniamy dwie grupy produktów zbożowych:

  • Pełnoziarniste; oraz
  • Rafinowane.

Najwięcej wartości odżywczych znajdziemy w tej pierwszej grupie. Przyczynę niniejszego stanu rzeczy stanowi fakt, iż podczas procesu przetwarzania produktów pełnoziarnistych nie usuwa się zarodków oraz otrąb, które stanowią główne źródło witamin z grupy B, włókien pokarmowych oraz żelaza. Wśród produktów pełnoziarnistych, z których najczęściej korzystamy w naszym codziennym życiu możemy wyróżnić:

  • Brązowy ryż;
  • Chleb razowy;
  • Makaron z mąki razowej.

Drugą grupę stanowią zboża rafinowane, które w procesie produkcyjnym zostają pozbawione zarówno cennych zarodków, jak i otrąb. Przykładem niniejszych produktów jest ryż biały, mąka biała (pszenna) oraz wszystkie produkty z niej pochodzące.

Produkty zbożowe – jak często powinniśmy je spożywać?

Według zasad prawidłowego żywienia, to właśnie produkty zbożowe powinny stanowić główne źródło energii. Zaleca się, aby każdego dnia spożywać aż pięć porcji niniejszych produktów. Oczywiście dokładna ich ilość powinna zostać dostosowana do indywidualnych wymagań danej jednostki i jej zapotrzebowania energetycznego. Niemniej jednak, za przykładową porcję produktu zbożowego możemy uznać:

  • 1 kawałek chleba (najlepiej razowego);
  • 4 kromki wybranego pieczywa chrupkiego;
  • 30 gramów kaszy (najlepiej gruboziarnistej);
  • 30 gramów mąki;
  • 30 gramów wybranego makaronu (najlepiej z mąki razowej);
  • 25 gramów płatków owsianych.

Pamiętaj, że produkty zbożowe stanowią tylko jedną z pięciu grup pokarmowych, które powinniśmy spożywać w ciągu dnia. Dla zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia bardzo ważne jest odpowiednie zbilansowanie diety.

Kategorie: Ziarna

Skomentuj