Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Przepis na domową nutellę… Czemu nie? Nutella, to przysmak uwielbiany nie tylko przez dzieci. Niestety trzeba sobie uświadomić, że ta dostępna na półkach sklepowych zawiera mnóstwo cukru i oleju palmowego, dlatego nie jest najlepszym rozwiązaniem podanie jej na śniadanie. 

Dzisiaj podpowiadamy Wam, jak samodzielne przyrządzić krem, który z powodzeniem zastąpi na kanapkach Nutellę. Krem kakaowo-orzechowy idealnie sprawdzi się w roli zdrowszego zamiennika na śniadanie, nie tylko dla dzieci.

Przepis na domową nutellę – zrób samodzielnie! nutella

 

PRZEPIS NA DOMOWĄ NUTELLĘ

Będziesz potrzebować:

• 50 g orzechów laskowych (do kupienia tutaj)
• 2 łyżki miodu
• 1,5 łyżki ciemnego kakao
• 2 łyżki ciepłego mleka 3,2 %
• 1 łyżka oleju lub oliwy

Wykonanie:

Orzechy musisz wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Orzechy piecz około 10-15 min w temperaturze 175 stopni C, do momentu, aż skórka na orzechach zacznie pękać. Podpieczone, zawiń w ściereczkę i pocieraj o blat, aby pozbyć się jak największej ilości skórek.
Następnie zblenduj albo zmiel w młynku do kawy orzechy na drobno.
Kakao zmiksuj z ciepłym mlekiem, dodaj miód, oliwę i zmielone orzechy. Przełóż do miseczki lub słoiczka i wstaw do lodówki na 20 min – dzięki temu krem stanie się tęższy.

Kategorie: Bakalie, Przepisy, slider

2 komentarze so far.

  1. Roksana napisał(a):

    A jak długo można przechowywać taki krem??

Skomentuj