Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Z jakich składników można go przygotować? I dlaczego warto wprowadzić go do swojej codziennej diety? Odpowiedzi na te pytania oraz przepisu na to, jak przygotować bezglutenowy chlebek bananowy, szukaj w poniższym artykule!

Bezglutenowy chlebek bananowy to doskonała propozycja smacznej przekąski oraz śniadania dla osób, które zmagają się z problemem celiakii, nadwrażliwości na gluten lub przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (z wykluczeniem produktów o wysokiej zawartości FODMAP). Niniejszy produkt jest nie tylko bardzo smaczny, ale również niezwykle sycący. Dlatego też, na stałe powinien zagościć w jadłospisie sportowców oraz osób uprawiających aktywny tryb życia. Jest idealną formą deseru, jak również doskonałym źródłem energii. A co jeszcze warto wiedzieć na temat chleba bananowego?

Jak przygotować domowy, bezglutenowy chlebek bananowy? bread-1460403_1280

Jak przygotować domowy chleb bananowy?

Chociaż z pozoru może przypominać nam ciasto, chlebek bananowy jest doskonałym źródłem cennych witamin i minerałów. Dlatego też, bez przeszkód może spożywany być przez nas w formie śniadania z dodatkiem świeżych owoców i aromatycznego masła orzechowego.

Jakich składników potrzebujesz?

Jak przygotować bezglutenowy chlebek bananowy?

Krok I: Wszystkie wymienione wyżej produkty podziel na dwie grupy (mokre i suche);

Krok II: Produkty mokre, takie jak: banany, jajka, miód oraz olej kokosowy, dokładnie wymieszaj i zblenduj tak, aby powstała jednolita masa;

Krok III: Produkty suche, takie jak: mąka ryżowa, bezglutenowy proszek do pieczenia oraz cynamon, wymieszaj dokładnie przy pomocy dużej łyżki;

Krok IV: Teraz do miski z „mokrymi składnikami” dodawaj małymi porcjami suche składniki, jednocześnie mieszając je przy pomocy łyżki;

Krok V: Posiekaj drobno suszoną żurawinę oraz orzechy włoskie, a następnie dodaj je do otrzymanej masy;

Krok VI: Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj tak, aby wszystkie składniki się połączyły;

Krok VII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 170oC;

Krok VIII: Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przelej do niej masę chlebową;

Krok IX: Włóż ciasto do piekarnika, a następnie piecz je przez około 40 minut.

UWAGA! Jeśli masz na to ochotę, możesz dodać do ciasta kilka kostek pokruszonej, gorzkiej czekolady, wówczas stanie się ono bardziej deserowe.

Z czym jeść chleb bananowy?

Chlebek bananowy doskonale smakuje samodzielnie, na przykład podany w formie pożywnego ciasta, jak i z dodatkiem masła orzechowego oraz świeżych owoców. Niniejsze danie może stanowić również smaczną i zdrową propozycję drugiego śniadania zarówno dla Ciebie, jak i Twoich najbliższych.

Życzymy Smacznego!

 

 

 

Kategorie: Porady

Skomentuj