Jak przygotować oryginalne dania z pomidorem w roli głównej?

Ceny pomidorów z dnia na dzień są coraz niższe. Warto wykorzystać ten moment, ponieważ niniejszy składnik posiada nie tylko niezwykłe walory smakowe, ale również szereg właściwości zdrowotnych! Jak przygotować oryginalne dania z pomidorem w roli głównej? Poniżej wybraliśmy dla Ciebie kilka ciekawych przepisów, dzięki którym przyrządzisz zdrowy posiłek dla siebie i całej rodziny.

Pomidory WŁAŚCIWOŚCI

Czy wiedziałeś, że pomidor jest doskonałym źródłem likopenu – przeciwutleniacza odpowiedzialnego między innymi za zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworów układu rozrodczego. Ponadto, niniejszy składnik jest bogatym źródłem cennych witamin (w tym witaminy A, K, E oraz C), jak i minerałów ( w tym: wapnia, magnezu, żelaza oraz potasu). Regularne spożywanie pomidorów znacząco wpływa na poprawę funkcjonowania naszego organizmu poprzez wzmocnienie jego odporności, obniżenie poziomu ciśnienia krwi oraz złego cholesterolu.

Przepis nr 1: ZUPA – KREM Z POMIDORÓW

Jakich składników potrzebujesz?

  • 4 dojrzałe, soczyste pomidory;
  • 1 cebulę czerwoną;
  • Około 2 szklanek wody;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 szklankę jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany;
  • Kilka listków świeżej lub suszonej bazylii;
  • 1 łyżkę masła do smażenia
  • Pieprz i sól do smaku.

Jak przygotować zupę – krem z pomidorów?

Krok I: Cebulkę oraz czosnek posiekaj drobno i podsmaż na maśle;

Krok II: Obierz pomidory ze skórki, pozbądź się pestek, a następie pokrój je w kostkę;

Krok III: Wrzuć pomidory do średniej wielkości garnka, dodaj do nich podsmażoną cebulkę z czosnkiem, 2 szklanki wody oraz kilka listków bazylii;

Krok IV: Gotuj całość przez około 20 minut oraz dopraw pieprzem i solą według uznania;

Krok V: Po ugotowaniu, zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera;

Krok VI: Na końcu przelej zupę do małych miseczek i udekoruj ją łyżką jogurtu naturalnego/gęstej śmietany oraz listkiem bazylii.

Przepis nr 2: FASZEROWANE POMIDORY Z FETĄ I SŁONECZNIKIEM

Jakich składników potrzebujesz?

  • 5 dużych, dojrzałych pomidorów;
  • Około 250 gram sera feta;
  • Około 50 gram łuskanego słonecznika;
  • Kilku listków świeżej bazylii;
  • Suszonego oregano, soli i pieprzu do smaku.

Jak przygotować faszerowane pomidory z fetą?

Krok I: Dokładnie umyj wszystkie pomidory, a następnie odetnij ich wierzch;

Krok II: Oczyść pomidory z pestek oraz z nadmiaru miąższu, a następnie delikatnie posól je w środku;

Krok III: Wydrążone pomidory połóż otworami do dołu na ręczniku papierowym tak, aby wyciekł z nich sok;

Krok IV: Pokrój ser feta w bardzo drobną kostkę, a następnie wymieszaj go z ziarnami słonecznika oraz przygotowanymi ziołami;

Krok V: Przygotowane nadzienie włóż do środka pomidorów i udekoruj je z wierzchu liśćmi świeżej bazylii.

Nasza rada! Faszerowane pomidory najlepiej jest podawać w towarzystwie tostów z pełnoziarnistego pieczywa z odrobiną masła czosnkowego.

Przepis nr 3: MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 5 dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych);
  • 1 łyżkę oliwy z oliwek;
  • 2 łyżeczek naturalnego miodu;
  • 1 ząbku czosnku;
  • 1 młodej cebuli;
  • Około 150 gram startej mozzarelli;
  • Klika listków świeżej bazylii;
  • Oregano, pieprzu i soli do smaku; oraz
  • Około 250 gram pełnoziarnistego makaronu w dowolnej formie.

Jak przygotować makaron pełnoziarnisty z pomidorami?

Krok I: Cebulkę oraz czosnek pokrój w bardzo drobną kostkę, a następnie podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek;

Krok II: Pomidory obierz ze skórki, pozbądź się pestek, a następnie pokrój w drobną kostkę i dodaj je na patelnię do cebulki i czosnku;

Krok III: Smaż pomidory na patelni przez około 5 minut, a następnie dodaj do nich przygotowane przyprawy oraz dwie łyżeczki miodu, całość smaż jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu;

Krok IV: Makaron wrzuć do wrzącej wody i gotuj go zgodnie z instrukcjami zawartymi na opakowaniu;

Krok V: Odcedź makaron, a następnie polej go sosem pomidorowym, posyp startą mozzarellą i udekoruj listkami świeżej bazylii.

Życzymy smacznego!

 

 

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.