Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Jakie wartości odżywcze w sobie skrywają rośliny strączkowe? I dlaczego na stałe warto wprowadzić je do naszego jadłospisu? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Czy wiesz, że dorosły człowiek w ciągu dnia powinien spożywać prawie jeden gram białka na jeden kilogram masy ciała? Ponadto, prawie 70% niniejszego składnika powinno pochodzić ze źródeł roślinnych. Na szczęście, to właśnie w roślinach strączkowych możemy znaleźć cenne źródło białka oraz innych wartości odżywczych, które pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie naszego organizmu.

Rośliny strączkowe – dlaczego warto spożywać je częściej niż myślisz? beans-2606866_960_720

Rośliny strączkowe – jakie wartości odżywcze w sobie skrywają?

Rośliny strączkowe to wyjątkowe źródło białka, którego najwięcej znajdziemy w ziarnach soi, soczewicy, w grochu oraz w fasoli. Ponadto, niniejsze rośliny zawierają w sobie duże ilości błonnika (odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego), jak również witamin z grupy B, potasu, magnezu, żelaza oraz fosforu. Dodatkowo, rośliny strączkowe są doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych (takich jak wapń, potas, czy jod), stanowiących ważny element diety każdego człowieka.

Ważną informację stanowi również fakt, iż rośliny strączkowe charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu z powodzeniem mogą stanowić jeden z głównych elementów jadłospisu osób zmagających się z problemem cukrzycy.

Rośliny strączkowe – zastosowanie w kuchni

Chociaż rzadko goszczą na naszych talerzach (a jeśli już to w formie dodatków), tak naprawdę rośliny strączkowe z powodzeniem mogą stanowić główny składnik pożywnych i smacznych dań. Bez trudu przygotujemy z nich zarówno oryginalne pasty na pieczywo, wartościowe farsze do pierogów lub pasztecików, jak i soczyste kotleciki, które z powodzeniem mogą zastąpić mięso w Twoim obiedzie.

Szczególną popularnością, w świecie miłośników weganizmu, cieszy się wykorzystanie roślin strączkowych do tworzenia pysznego, pieczonego pasztetu, który doskonale smakuje zarówno w formie gorącej, jak i na zimno.  Podczas przygotowywania dań z udziałem niniejszych roślin, pamiętajmy jednak o dodaniu niezbędnych aminokwasów oraz witaminy C w formie warzyw i pełnowartościowych pestek.

Rośliny strączkowe a problemy trawienne

Chociaż zdajemy sobie sprawę z cennych wartości odżywczych, jakie skrywają w sobie rośliny strączkowe, unikamy spożywania ich za sprawą przykrych konsekwencji w postaci uporczywych wzdęć, a nawet gazów. Na szczęście, istnieje sposób przygotowywania niniejszych składników, dzięki któremu roślinny strączkowe już nigdy nie będą kojarzyły nam się z nieprzyjemnymi problemami trawiennymi.

  • Po pierwsze: Przed ugotowaniem roślin strączkowych, należy moczyć je w wodzie przez okres nie krótszy niż 12 godzin (2-3 krotnie zmieniając wodę);
  • Po drugie: Nie należy gotować roślin strączkowych w wodzie, w której uprzednio się moczyły;
  • Po trzecie: Podczas gotowania roślin strączkowych, należy pamiętać o ściąganiu (najlepiej przy pomocy łyżeczki) białego osadu (szumów);
  • Po czwarte: Pod koniec gotowania, do roślin strączkowych warto dodać odrobinę octu winnego lub jabłkowego (np. pół łyżeczki);
  • Po piąte: Roślin strączkowych nie należy łączyć z tłustymi kiełbasami oraz boczkiem.

Jakie rośliny strączkowe warto wybierać?

Na półkach sklepowych bez trudu możemy znaleźć rośliny strączkowe w różnej formie. A jakie z nich warto wybrać?

Fasola – Stanowi niezrównane źródło białka, dlatego też z powodzeniem może być stosowana w diecie bezmięsnej. Ponadto, znajdziemy w niej spore zawartości magnezu oraz sodu.

Soczewica – Stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego (niezwykle cennego składnika w diecie osób zmagających się z uporczywymi problemami zaparć) oraz białka, kwasu foliowego, żelaza, cynku i tiaminy. Niniejsza roślina doskonale nadaje się do produkcji pysznych past oraz pasztetów.

Ciecierzyca – Jest bogatym źródłem białka, jak i węglowodanów. Ponadto, w niniejszym składniku znajdziemy spore zwartości błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, jak i cynku, fosforu, żelaza i potasu.

Skomentuj