Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Kiedy za oknem zimno i deszczowo szukamy sposobu na rozgrzanie ciała i umysłu. Dobrym rozwiązaniem są rozgrzewające herbaty, z dodatkiem aromatycznych przypraw, takich jak imbir i cynamon. Dlaczego warto je pić?

Rozgrzewająca herbata z imbirem i cynamonem herbata-1Aromatyczne, rozgrzewające herbaty są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Co w nich znajdziemy i dlaczego warto po nie sięgnąć?

Imbir
Imbir to jedna z najstarszych przypraw na świecie. Posiada charakterystyczny smak. Imbir ma szerokie zastosowanie. W starożytnych czasach był stosowany, jako środek na przeziębienie i katar.
The Journal of Microbiology and Antimicrobials opublikował badania, które porównywały skuteczność imbiru i antybiotyków w leczeniu bakterii. Zgodnie z wynikami tych badań to imbir jest skuteczniejszy (1).

Cynamon
Cynamon to przyprawa, która powstaje z wysuszonej kory drzewa z rodziny wawrzynowatych. W medycynie jest stosowany od ponad 5 tysięcy lat. W starożytnych Chinach był używany jako środek przeciw przeziębieniu i kłopotom trawiennym. Cynamon jest źródłem żelaza, wapnia i manganu.

Miód
Miód został odkryty przez starożytnych Egipcjan. Wkładali oni naczynie z miodem do grobowców faraonów.
Obecnie miód na nowo zdobywa popularność. Przez nasze babcie był ceniony i dodawany do napojów w celu leczenia różnych chorób. Obecnie nie ma badań, które potwierdzają skuteczność miodu w walce z chorobami. Wskazuje się, jednak, na znajdujące się w miodzie substancje i ich działanie. Duże znaczenie maja tu enzymy, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych owadów. W miodzie zawarty jest też nadtlenek wodoru, który ma działanie bakterioststyczne.

Jak smakują te trzy produkty w połączeniu? Przekonaj się i wypróbuj przepis na herbatę z miodem, imbirem i cynamonem.

Rozgrzewająca herbata z imbirem i cynamonem

Składniki:
Herbata czarna granulowana
Imbir świeży
1 łyżeczka miodu
Szczypta cynamonu

Zaparzyć herbatę granulowaną w szklance. Wrzucić 2-3 kawałki świeżego imbiru, 1 łyżeczkę miodu i szczyptę cynamonu

Smacznego!

1. Current Issue, Journal of Microbiology and Antimicrobials, July 2016 – Vol. 8 Num. 5.

Kategorie: Bez kategorii, slider

Skomentuj