Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Sezon na jagody rozpoczął się na dobre. Dlaczego warto jeść te niezwykłe owoce leśne i z czym najlepiej smakują? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.

Lipiec to miesiąc jagód. W niniejszym okresie bez trudu znajdziemy je zarówno w sklepach spożywczych, jak i w samym lesie. Te niewielkie owoce są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Spożywane, nawet w niewielkich ilościach, odpowiedzialne są za obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz wzmocnienie naczyń krwionośnych. Jakie inne właściwości skrywają w sobie jagody?

Sezon na jagody rozpoczęty! Dlaczego warto jeść te niezwykłe owoce? blueberries-2270379_960_720

Jagody – wartości odżywcze

Smak świeżych jagód leśnych nierozerwalnie kojarzy nam się z latem. Niemniej jednak, niniejsze owoce warto zachować również na zimę. Wszelkiego rodzaju soki oraz przetwory wykonane z jagód stanowią skarbnicę witamin i minerałów, które skutecznie wzmocnią nasz organizm w okresie przeziębień. Nawet w niewielkiej porcji jagód możemy znaleźć:

Minerały, takie jak:

  • Selen – wpływający na wspomożenie czynności tarczycy oraz wzmocnienie układu odpornościowego;
  • Cynk – odpowiedzialny za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz wsparcie funkcjonowanie naszego układu rozrodczego;
  • Miedź – wpływająca na zwiększenie naszej odporności oraz wspomożenie czynności mózgu; oraz
  • Mangan – wspomagający funkcjonowanie układu nerwowego oraz wzmacniający układ kostny człowieka i jego sprawność seksualną.

Witaminy, takie jak:

  • Witamina A – wspierająca nasze oczy oraz wzmacniająca układ odpornościowy;
  • Witamina C – wzmacniająca układ odpornościowy oraz spowalniająca proces starzenia się skóry; oraz
  • Witamina PP (witamina B3) – regulująca poziom cholesterolu we krwi oraz odpowiedzialna za wsparcie funkcjonowania układu nerwowego.

Jagody – właściwości zdrowotne

Dzięki zawartym w swoim składzie przeciwutleniaczom oraz witaminom i związkom mineralnym, jagody wykazują niezwykłe właściwości zdrowotne. Wśród najważniejszych z nich możemy wyróżnić:

Po pierwsze: działanie przeciwbiegunkowe. Sok z jagód, dzięki bogatej zawartości garbników, uszczelnia błonę śluzową żołądka i neutralizuje szkodliwe produkty powstałe na skutek przemiany materii. Efektem niniejszego procesu jest spowolnienie ruchów robaczkowych jelit, a tym samym zatrzymanie uciążliwej biegunki.

Po drugie: regulacja poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki zawartym w jagodach składnikom odżywczym dochodzi do wzmocnienia naczyń włosowatych, dzięki czemu możliwe staje się obniżenie poziomu cholesterolu we krwi osób zmagających się z jego nadmiarem. Ponadto, niniejsze owoce za sprawą glukokininin pomagają regulować poziom cukru w organizmie.

Po trzecie: zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości. Za sprawą przeciwutleniaczy zawartych w jagodach, możliwe staje się wspomożenie procesu walki z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za powstawanie zmian nowotworowych w organizmie człowieka.

Po czwarte: zwalczanie bakterii. Zarówno świeże jagody, jak i te spożywane w formie soku lub koncentratu, przyczyniają się do zwalczania bakterii odpowiedzialnych za wywoływanie licznych stanów zapalnych w obrębie układu moczowego.

Jagody – przepisy

Ze względu na swój wyjątkowy smak, jagody stanowią idealny dodatek do deserów. Wspaniale sprawdzają się jako nadzienie do pierogów, czy naleśników, ale równie dobrze smakują w formie przetworów. Dlatego też, poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na sok z jagód, który wzmocni Twoją odporność w okresie jesiennych przeziębień.

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 1 kg cukru/erytrolu lub ksylitolu;
  • Około 1,5 kg jagód;
  • Około ½ szklanki wody.

Jak przygotować sok z jagód?

Krok I: Owoce przebierz z liści, oczyść i delikatnie opłucz;

Krok II: Do dużego garnka włóż owoce i wsyp cukier/ksylitol. Następnie zalej wszystkie składki wodą i gotuj je przez około 20 minut (aż do momentu zagotowania);

Krok III: Przecedź otrzymany sok przez lnianą ściereczkę lub gęste sitko. Następnie przelej sok do przygotowanych wcześniej słoiczków lub butelek i pasteryzuj go przez około 20 minut.

Tak przygotowany sok z powodzeniem możesz dodać do rozgrzewającej herbaty lub wody przegotowanej.

Życzymy smacznego!

Kategorie: Sezonowe inspiracje

Skomentuj