Sól himalajska. Używasz w swojej kuchni?

Czy sól jest tak szkodliwa jak się powszechnie mówi? Czy powinniśmy całkowicie wyeliminować ją z diety? Poniżej przedstawiamy fakty na temat soli i jej działania w naszym organizmie.

Solić na zdrowie…
Jeszcze niedawno przestrzegano nas przed solą i jej duża ilością w diecie. A obecnie? Okazuje sie, że sól jest nam potrzebna. Sód to pierwiastek niezbędny do życia, ponieważ wpływa na stan uwodnienia komórek nerwowych i mięśniowych. Sód wpływa też na zachowanie odpowiedniej pobudliwości komórek nerwowych i mięśniowych. Razem z potasem odpowiada za utrzymanie ciśnienia osmotycznego we krwi.

Badania, przeprowadzone przez międzynarodowy zespół badawczy wykazały, że u osób bez nadciśnienia tętniczego niskie spożycie sodu zwiększa ryzyko zgonu, co może prowadzić do wniosków, że ograniczanie spożycia sodu u osób zdrowych nie ma sensu. W chwili obecnej nie wiadomo do jakich wartości ograniczać podaż sodu u osób z nadciśnieniem, bo nie ma w tym względzie przeprowadzonych odpowiednich badań (1).

sól himalajska

Zamiast soli… sól himalajska

W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszy się sól himalajska. Czy jest i czy warto ją stosować?
Sól himalajska jest wydobywana ręcznie w górskich pasmach Himalajów w Pakistanie. Ma kolor od białego do ciemno różowego. Uważa się, że zawiera aż 84 minerały, w tym: jod, magnez, żelazo i wapń. Nie są to, jednak informacje potwierdzone badaniami (1).
Sól himalajska jest wykorzystywana w kuchni do solenia przyprawiania potraw, podobnie jak sól kuchenna.. Nadaje się do kąpieli w solance.

A Ty, używasz soli himalajskiej w swojej kuchni? Jaką postać soli wolisz – granulowaną, czy niegranulowaną? Czekamy na Twoją opinię.

1. Cyt. za: dr hab. Katarzyna Stolarz-Skrzypek z I Kliniki Kardiologii i Elektrokardiologii Interwencyjnej oraz Nadciśnienia Tętniczego Uniwersytetu Jagiellońskiego, http://www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,cala-prawda-o-soli,artykul,1682432.html, dostęp: 15.09.2016 r.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.