Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Święta Bożego Narodzenia już niebawem, to doskonały moment na przemyślenie wigilijnego menu. Dlatego też, w poniższym tekście przygotowaliśmy dla Ciebie trzy przepisy na dania rybne w nieco lżejszej odsłonie. Klopsiki z karpia, a może ryba po grecku w wersji fit? Wybierz swój ulubiony przepis i przygotuj z nami doskonałe święta dla wszystkich domowników.

Z tego artykułu dowiesz się

  • Jak przyrządzić rybę po grecku w nieco odchudzonej wersji;
  • Jak przygotować pożywne klopsiki rybne;
  • Jak upiec świątecznego pstrąga w papilotach.

Sposób na rybę w świątecznej odsłonie! christmas-791110_1920

Jak przyrządzić rybę po grecku w wersji fit?

Chociaż z Grecją ma niewiele wspólnego, ryba podana na tartej marchwi jest jednym z tych przysmaków, bez których trudno jest nam wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia. Dzisiaj mamy dla Ciebie propozycję tego tradycyjnego dania w nieco odchudzonej wersji.

Jakich składników potrzebujesz?

  • 4 filetów z dorsza (morszczuka lub mintaja);
  • 3 dużych marchwi;
  • 1,5 korzenia pietruszki;
  • 1 korzenia selera;
  • 1 białej cebuli;
  • 100 g krojonych pomidorów w puszce;
  • 2 łyżek oliwy z oliwek;
  • 1 łyżeczki soku z cytryny;
  • Szczypty soli;
  • Szczypty ostrej papryki;
  • Szczypty słodkiej papryki;
  • Szczypty pieprzu;
  • Szczypty curry.

Sposób przygotowania:

Krok I: Filety rybne dokładnie opłucz, a następnie osusz przy pomocy grubych ręczników papierowych;

Krok II: Posyp osuszone filety solą oraz pieprzem, a następnie skrop je odrobiną soku z cytryny;

Krok III: Obierz warzywa ze skórki, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach;

Krok IV: Posiekaj drobno cebulę;

Krok V: Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie podsmaż na niej tarte warzywa oraz cebulę;

Krok VI: Podczas smażenia dopraw warzywa pozostałymi przyprawami i dodaj odsączone pomidory z puszki;

Krok VII: Ułóż filety rybne na warzywach i przykryj patelnię specjalną przykrywką;

Krok VIII: Całość gotuj przez około 15-20 minut.

Jak przygotować pożywne klopsiki rybne?

Klopsiki rybne to doskonała propozycja zarówno dla starszych, jak i młodszych miłośników karpia.

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Zmielonego karpia przełóż do miski, a następnie dodaj do niego: suszone śliwki, morele, żurawinę, pieprz oraz sól;

Krok II: Do powyższych składników dodaj: ostudzoną kaszę jęczmienną, czosnek, jajko oraz posiekaną kolendrę;

Krok III: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie uformuj z nich małe klopsy;

Krok IV: Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i podsmaż klopsiki z obu stron tak, aby lekko się zarumieniły;

Krok V: Podsmażone (jeszcze lekko surowe) klopsiki przełóż do naczynia żaroodpornego;

Krok VI: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200oC, a następnie piecz klopsiki przez około  5-10 minut.

Jak upiec świątecznego pstrąga w papilotach?

Przygotowanie smacznej ryby w całości jest nie lada wyzwaniem, na szczęście znamy prosty sposób na to, jak to zrobić!

Jakich składników potrzebujesz?

  • 4 wypatroszonych i oczyszczonych pstrągów;
  • 2 dużych cytryn;
  • 8 ząbków czosnku;
  • Pęczka świeżego kopru;
  • Pęczka świeżej natki pietruszki:
  • 2 łyżek oliwy z oliwek;
  • Szczypty soli;
  • Szczypty świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok I: Umyj dokładnie pstrąga (zarówno na zewnątrz, jak i w środku), a następnie osusz go przy pomocy ręczników papierowych;

Krok II: Umyj dokładnie cytryny, a następnie pierwszą z nich pokrój w cienkie plastry, a drugą w kostkę o szerokości 1 cm;

Krok III: Każdą z ryb połóż na dużym kawałku papieru do pieczenia;

Krok IV: Do środka każdej ryby włóż: po 2 nieobrane ząbki czosnku, kawałki cytryny, kilka gałązek kopru oraz pietruszki;

Krok V: Na wierzchu ryby ułóż pokrojoną w plastry cytrynę i skrop ją delikatnie oliwą z oliwek;

Krok VI: Całość posyp odrobiną pieprzu oraz soli;

Krok VII: Zawiń rybę w papier i mocno zwiń jego końce tak, aby powstały papiloty;

Krok VIII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC, a następnie piecz w nim ryby przez około 15 minut.

Podsumowanie

Ryba to nie tylko doskonały składnik świątecznych potraw, ale przede wszystkim prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Dlatego też, już dziś warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu.

Kategorie: ARTYKUŁ TYGODNIA

Skomentuj