Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Odczyn pH spożywanej żywności zawsze wywiera jakiś wpływ na pracę organizmu. Dostarczanie mu zbyt wielu produktów działających zakwaszająco może zaburzyć jego pracę.

Zakwaszenie organizmu – jak to wygląda?

Kiedy pH jest zaburzone organizm zaczyna dążyć do równowagi. Niestety, jeśli spożywamy zbyt dużo żywności zakwaszającej, toksyny zaczynaj wiązać się w tłuszcz, który odkłada się w różnych częściach ciała.

Z zaburzoną gospodarką kwasowo-zasadową zmaga się wiele osób. Początkowe objawy często są lekceważone, choć później mogą doprowadzić do poważnych schorzeń.

ARTYKUŁ TYGODNIA: Sposób na zakwaszony organizm – sprawdź! bol-glowy

Należą do nich:

  • bóle głowy
  • zgaga
  • bóle w kręgosłupie
  • dolegliwości jelitowe i biegunki

Aby uniknąć takich dolegliwości powinniśmy uzupełniać dietę o produkty zasadotwórcze, z jednoczesnym ograniczeniem kwasotwórczych.

Najczęściej spożywanymi produktami o kwaśnym pH są:

  • kawa
  • czarna herbata
  • sery
  • przetwory mleczne
  • pieczywo
  • mięso i wędliny
  • słodycze

Zakwaszeniu organizmu sprzyjają również używki – alkohol, papierosy oraz stres i bezsenność.

Jak odkwasić organizm?

Pierwszym krokiem do odkwaszenia organizmu jest ograniczenie w diecie zakwaszających produktów. Nowy sposób żywienia powinien opierać się na warzywach, gotowanych na parze lub na wodzie, które niwelują nadmiar kwaśnych produktów przemiany materii.

Diecie odkwaszającej sprzyjają takie produkty, jak olej lniany, słonecznikowy, rzepakowy. Dobrym jej uzupełnieniem są nasiona słonecznika, pestki dyni i orzechy.

ARTYKUŁ TYGODNIA: Sposób na zakwaszony organizm – sprawdź! odkwaszanie-organizmu

Skomentuj