Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

Rodzajów tradycyjnego makaronu jest mnóstwo, a ostatnio popularny staje się ten przyrządzony z warzyw i stąd na przykład takie cudo, jak  makaron z cukinii. Póki co trwa jeszcze sezon, więc cukinię wciąż możemy znaleźć w niemal każdym warzywniaku lub we własnym ogródku. To idealny czas, aby trochę poeksperymentować w kuchni z tym smacznym, lekkostrawnym i łagodnym warzywem. Cukinia jest bogata w naturalny potas, żelazo, magnez, beta karoten i mnóstwo witamin m.in. witaminę A, C, K i B. Najpopularniejsze jej odmiany, to zielona i żółta, ponadto cukinia posiada jadalne kwiaty.

Z cukinii można przygotować mnóstwo dań obiadowych i nie tylko. Dziś podpowiadamy, jak przyrządzić makaron z cukinii w sosie pomidorowym. Jest, to ciekawa i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego makaronu. Aby go przyrządzić wystarczy nabyć specjalny spiralizer albo obieraczkę, które umożliwią stworzenie cienkich nitek makaronowych. Z dodatkiem sosu pomidorowego makaron z cukinii komponuje się idealnie.

Sprawdź, jak przyrządzić makaron z cukinii w sosie pomidorowym! cukinia

 

Zalety makaronu z cukinii:

  • jest bezglutenowy, wegański i szybki w przygotowaniu
  • zawiera mało kalorii,
  • jest tani i może stanowić urozmaicenie diety

Przepis na makaron z cukinii w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów, dobrze żeby były z ziołami
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 6 suszonych pomidorów w zalewie
  • garść liści bazylii
  • ok. 1/4 łyżeczki płatków chilli
  •  ok. 1 łyżeczki soli
  • szczypta mielonego pieprzu
  • szczypta cukru
  •  parmezan do posypania
  • narzędzia: spiralizer lub obieraczka

Sprawdź, jak przyrządzić makaron z cukinii w sosie pomidorowym! cukinia-makaron

Przygotowanie:

Cukinie myjemy i osuszamy. Możemy ją obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Tniemy ją/obieramy za pomocą obieraczki lub spiralizera, aby uzyskać długie i cienkie paseczki warzywa.
Na dużej i dość głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a gdy się zeszkli dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy razem przez ok. minutę, a następnie dodajemy pomidory z puszki. Dolewamy ocet balsamiczny, płaską łyżeczkę soli, płatki chili oraz dużą szczyptę cukru i pieprzu. Podgrzewamy przez chwilę, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy drobno posiekane suszone pomidory i bazylię. Mieszamy i wrzucamy paseczki cukinii. Delikatnie mieszamy, aby cały makaron oblepił się w sosie. Całość podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Danie można posypać parmezanem. Smacznego!

Skomentuj