Suflet czekoladowy PRZEPIS. To jest pyszne! :)

Suflet czekoladowy to idealny deser dla każdego, kto lubi czekoladę. Podaje się go na ciepło, ma płynną czekoladę wewnątrz i idealnie nadaje się na deser. Jego wykonanie jest proste, ale należy przestrzegać czasu pieczenia, by był idealny.

Suflet czekoladowy z dodatkiem mąki pszennej idealnie sprawdzi się jako przekąska dla gości, jak i dla domowników.

 

 

Suflet charakteryzuje się delikatną, lekką strukturą, uzyskaną z piany z białek, wymieszanej z pozostałymi składnikami. Jest łatwy w przygotowaniu, ale trzeba stosować się do przepisu, pamiętając o takich detalach, jak np. dobre nagrzanie piekarnika, czy podawanie go zaraz po wyjęciu z piekarnika, ponieważ przekładanie do innego naczynia powoduje wychłodzenie i szybkie opadanie ciasta. Należy też zwrócić szczególną uwagę na staranność w doborze składników, ich ilość i jakość.

To wszystko powoduje, że suflet jest łatwym w przygotowaniu i szybkim, choć wymagającym daniem. Jeśli chcesz wypróbować ten przysmak w swojej kuchni skorzystaj z przepisu dostępnego poniżej.

Suflet czekoladowy

Składniki:
125 g czekolady deserowej
90 g masła (+ niewielka ilość do wysmarowania foremek)
70 g cukru pudru
50 g mąki pszennej tortowej
3 jajka

Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę.
Czekoladę podzielić na małe kawałki, dodać pokrojone masło i rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Do ubitych jajek dodawać stopniowo mąkę, delikatnie mieszać trzepaczką, a na koniec dodać rozpuszczoną, ciepłą czekoladę z masłem.
Foremki posmarować rozpuszczonym masłem i wypełnić przygotowaną masą. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni C z termoobiegiem (lub 220 stopni bez termoobiegu). Piec 7 minut, aż suflety urosną i delikatnie się zarumienią. Upieczone wyjąć z piekarnika. Podawać ciepłe, z dodatkiem owoców, posypane startą czekoladą lub cukrem pudrem.

Smacznego!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.