Święta coraz bliżej. Jak przygotować pyszne pierniki wegańskie?

Jak przygotować pyszne pierniczki bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego? Poniżej wybraliśmy dla Ciebie trzy proste przepisy na świąteczne słodycze w stylu wege.

Święta coraz bliżej! Najwyższy czas, aby rozpocząć przygotowania. Zanim zaczniesz zastanawiać się, co podarować swoim bliskim pod choinkę, przygotuj smakowite pierniczki, które wypełnią Twój dom niepowtarzalnym zapachem i prawdziwą magią Świąt Bożego Narodzenia.

Przepis nr 1. Kruche pierniczki wegańskie

Są równie pyszne, co śliczne. Dlatego też, kruche pierniczki z powodzeniem mogą stanowić zarówno słodką przekąskę, jak i niepowtarzalną, świąteczną dekorację.

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 70 ml wybranego oleju roślinnego (np. oleju kokosowego lub rzepakowego);
  • 100-150 ml miodu o lejącej konsystencji;
  • Około 70 ml wody w temperaturze pokojowej;
  • 3 szklanek mąki pszennej;
  • Pół szklanki cukru lub wybranego zamiennika (np. erytrolu lub ksylitolu);
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 2 łyżeczek przyprawy korzennej do pierniczków.

Jak przygotować kruche pierniczki wegańskie?

Krok I: W wysokiej misce wymieszaj wszystkie „mokre” składniki (olej, miód, wodę);

Krok II: Do drugiej miski przesiej mąkę i dodaj cukier, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika. Następnie, przy pomocy dużej łyżki wymieszaj ze sobą wszystkie „suche” składniki;

Krok III: W wysokiej misce połącz ze sobą wszystkie składniki (zarówno te mokre, jak i suche). Następnie, zacznij wyrabiać ciasto, aż stanie się ono elastyczne i swobodnie zacznie odchodzić od dłoni;

Krok IV: Wyrobione ciasto (w formie kuli) owiń folią i włóż do lodówki na około dwie godziny;

Krok V: Po wychłodzeniu, rozwałkuj ciasto na grubość około 5 milimetrów;

Krok VI: Wytnij pierniczki przy pomocy specjalnych foremek lub szklanki, a następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia;

Krok VII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim pierniczki przez około 8-12 minut. Następnie, udekoruj je według własnego uznania.

Przepis nr 2. Kuleczki piernikowe (bez pieczenia)

Kto powiedział, że wszystkie pierniczki muszą być pieczone? Poniżej wybraliśmy dla Ciebie oryginalny przepis na mokre kuleczki o niepowtarzalnym, świątecznym smaku.

Jakich składników potrzebujesz?

Jak przygotować kuleczki piernikowe?

Krok I: Daktyle oraz orzechy zalej wrzątkiem i pozostaw pod przykryciem na około 2 godziny;

Krok II: Przy pomocy blendera zmiksuj na drobny pył płatki owsiane, a następnie (w osobnym naczyniu) zmiksuj namoczone orzechy oraz daktyle;

Krok III: Do uzyskanej masy dodaj po kolei wszystkie składniki (zmielone płatki owsiane, przyprawę do piernika, sok z mandarynki, nasiona chia, kakao, stopiony olej kokosowy, miód oraz sól);

Krok IV: Teraz, dokładnie zmiksuj wszystkie składniki, aż do momentu, w którym uzyskasz gładką i lepiącą się masę;

Krok V: Przy pomocy dłoni uformuj kuleczki z otrzymanego ciasta, a następnie włóż je do lodówki na około 2 godziny.

Przepis nr 3. Tradycyjny piernik bez jajek i bez glutenu

Na świątecznym stole z pewnością nie może zabraknąć delikatnego i aromatycznego piernika. Poniżej przedstawiamy wam przepis na ten bożonarodzeniowy przysmak w fit odsłonie.

Jakich składników potrzebujesz?

  • 1 szklanki mąki owsianej;
  • 1 szklanki mąki kukurydzianej;
  • Około 100 ml wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego);
  • Około 100 ml świeżo wyciśniętego soku z marchwi lub jabłek;
  • Około 50 ml syropu z agawy, miodu lub syropu klonowego;
  • 2 łyżeczek oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego);
  • 2 łyżeczek siemienia lnianego (mielonego);
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia);
  • Szczypty soli;
  • 2 łyżeczek korzennej przyprawy do piernika;
  • Garści pokruszonych orzechów włoskich lub wybranych owoców (najlepiej suszonych).

Jak przygotować tradycyjny piernik bez jajek i bez glutenu?

Krok I: Wszystkie suche składniki przesyp do wysokiej miski i dokładnie je wymieszaj;

Krok II: W drugiej misce wymieszaj ze sobą wszystkie mokre składniki;

Krok III: Teraz, dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki przy pomocy dużej łyżki;

Krok IV: Dodaj bakalie i jeszcze raz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki;

Krok V: Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC i piecz je przez około 30 minut.

Nasza rada: Jeśli masz na to ochotę, gotowy piernik udekoruj polewą z gorzkiej czekolady lub obsyp go cukrem pudrem.

Życzymy smacznego!

 

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.