Syrop z cebuli na pomoc w przeziębieniu!

Syrop z cebuli to domowe lekarstwo, które wiele osób pamięta z dzieciństwa, a dziś kojarzy raczej z babcinym sposobem walki z przeziębieniem. Czy warto w ogóle zwracać uwagę na domowy syrop, kiedy apteczne półki uginają się od coraz to nowszych leków, które zapewniają wręcz cudowne działanie?

Dlaczego warto przygotować syrop z cebuli?

Syrop z cebuli to dawka witamin, która wspomoże osłabiony przeziębieniem organizm. W jego składzie znajdują się cenne witaminy: C, A, B1, B2, PP, a ponadto cynk, wapń, selen, fosfor. Tak przyrządzony w domu naturalny specyfik wykazuje działanie dezynfekujące, łagodzące podrażnienia i przeciwiwrusowe.

Cebula jest bogata w substancje o naturalnym działaniu bakteriobójczym, dlatego świetnie sprawdzi się w walce z przeziębieniem i poprawi odporność. Ma sporo witaminy C, dlatego niegdyś wykorzystywaną ją do leczenia szkorbutu.

Po cebulę warto sięgnąć zwłaszcza po kuracji antybiotykiem, ponieważ działa grzybobójczo. Ma działanie wykrztuśne i przeciwkaszlowe, dlatego syrop z niej wskazany jest infekcjach górnych dróg oddechowych. Cebula, dzięki swym właściwościom przyczynia się do rozpuszczenia zalegającej gardło wydzieliny.

Przepis na syrop z cebuli

Syrop z cebuli posiada słodkawy smak, który w zależności od przepisu można „doprawić” odrobiną cytryny, cukru lub miodu.

Składniki:

Wykonanie:
Cebule obieramy i siekamy drobno. Całość zasypujemy cukrem lub miodem. Odstawiamy pod przykryciem (najlepiej w słoiku) na ok. 5 godzin. Gotową miksturę przechowujemy do 3 dni. Po łyżce syropu można stosować kilka razy dziennie.

syrop z cebuli

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.