Sprawdź!

Sklep

Blog

Kącik zdrowia

O czym mowa? O naturalnych wyrobach z pigwowca japońskiego, który ma mnóstwo witamin i pysznie smakuje.Syrop z pigwowca idealnie nadaje się do herbaty, ponieważ dzięki swemu aromatowi i kwaskowatemu smakowi pozwala uzyskać niepowtarzalny smak. Owoce z krzewu pigwowca japońskiego nie nadają się do bezpośredniego spożycia, ponieważ są bardzo twarde i zawierają wewnątrz mnóstwo drobnych pestek. Mimo to warto go zasadzić w swoim ogrodzie.

Owoce pigwowca japońskiego mają mnóstwo witamin i minerałów takich, jak: wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo, miedź, witaminy A, B i C. Ponadto zawierają wiele wartościowych kwasów organicznych, flawonoidów, pektyn i fenoli.

Syrop czy nalewka? Bez względu na to, co wybierzesz będzie zdrowo! owoce-pigwy

Co ciekawe także nasiona tych owoców nadają się do spożytkowania. Należy zalać je wrzątkiem i pozostawić na kilka godzin. Taki napar świetnie działa na bóle gardła i chrypkę, można go również stosować w formie okładu na podrażnioną skórę. Chińczycy natomiast wykorzystali korę krzewu w leczeniu ciężko gojących się ran.

Idealnie nadają się do wykonania pysznych galaretek, dżemów, konfitur, marmolad, kompotów, syropów i nalewek. Nalewki oprócz walorów smakowych wpływają też korzystnie na pracę serca, obniżają ciśnienie i działają pozytywnie na pracę jelit. Pigwowiec w połączeniu z miodem i odrobiną octu poprawia apetyt i pracę układu trawiennego.

Syrop czy nalewka? Bez względu na to, co wybierzesz będzie zdrowo! pigwa-owoc-1

Przepis na nalewkę pigwową

Składniki:
syrop z pigwowca
spirytus
wódka

Przygotowanie:
Syrop z pigwowca zalewamy odpowiednio spirytusem (na szklankę syropu – szklanka spirytusu). Zostawiamy w zaciemnionym miejscu na 4 tygodnie. Po upływie tego czasu przecedzamy owoce i próbujemy – jeśli jest dla nas za mocna rozcieńczamy wódką. Przelewamy do butelek i odstawiamy ją na pół roku – będzie zmieniać kolor na ciemniejszy.

Przepis na syrop z pigwowca

Składniki:
owoce pigwowca
cukier

Przygotowanie:
Owoce pigwowca myjemy, a następnie kroimy na cztery części. Usuwamy pestki i gniazda nasienne. Owoce kroimy w małą kostkę. W zależności od tego, ile mamy owoców dodajemy odpowiednią ilość cukru (na dwie szklanki pokrojonej pigwy dodajemy dwie szklanki cukru). Zasypane owoce odstawiamy na dwa dni – aby puściły sok. Co jakiś czas mieszamy. Po dwóch dniach syrop wraz z owocami przelewamy do słoiczków. Można go pasteryzować w gorącej wodzie lub piekarniku, wtedy dłużej można go przechowywać.

Syrop czy nalewka? Bez względu na to, co wybierzesz będzie zdrowo! pigwa-kwitnaca

Skomentuj