Szpinakowe muffinki – zdrowe drugie śniadanie!

Szpinakowe muffinki, to świetna propozycja na drugie śniadanie! Z powodzeniem można je wkomponować w meny dziecka i w ten sposób „przemycić” do jego diety trochę cennych składników odżywczych zawartych w liściach szpinaku. Takie babeczki równie dobrze będą smakować, jeśli spakujemy je do pracy.

Zalety komosy ryżowej

  • jest źródłem lizyny, czyli aminokwasu egzogennego, który jest niezbędny do regeneracji komórek
  • jest produktem bezglutenowym
  • ma niski indeks glikemiczny
  • zawiera naturalne witaminy z grupy B oraz żelazo, fosfor, magnez i miedź
  • jest bogata w białka
  • zawiera naturalny błonnik
  • jest źródłem kwadów Omega-3 oraz witaminy E, która zwalcza wolne rodniki, jako antyoksydant

Zalety szpinaku

  • bardzo dobre źródło żelaza
  • źródło wapnia, jodu, manganu, karotenu
  • zawiera szereg witamin, w tym: C, E, K, B1, B2, B6
  • zastrzyk antyoksydantów

PRZEPIS NA SZPINAKOWE MUFFINKI Z QUINOA

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej białej
  • 1/2 szklanki rozdrobnionego sera mozzarella
  • 2 duże jajka
  • 1/3 szklanki posiekanych świeżych liści szpinaku
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Formę do pieczenia babeczek smarujemy tłuszczem, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Ugotowaną komosę ryżową mieszamy dokładnie z serem. W kolejnym kroku dodajemy jajka, pietruszkę, szpinak oraz przyprawy – sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszamy, aż składniki się połączą. Tak powstałą masę umieszczamy w otworach wewnątrz formy na muffinki (napełniamy je po brzegi). Pieczemy przez ok. 20 min. Podajemy ostudzone.

szpinakowe muffinki

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.