Co warto wiedzieć o sokach wyciskanych?

Nie jest tajemnicą, że owoce to jedno z najcenniejszych źródeł witamin i mikrolementów w naszej codziennej diecie. Zasadniczo najlepszą formą, w jakiej można spożywać owoce, jest forma niezmieniona.

Dobrym rozwiązaniem mogą być jednak również soki. W tym wypadku należy uczynić jednak kilka istotnych zastrzeżeń. Zapewne bardzo często spotykamy się z różnego rodzaju reklamami soków, których producenci zapewniają nas, że dany produkt to prawdziwa bomba witaminowa, źródło witamin z którego możemy czerpać każdego dnia. Dlaczego nie warto wierzyć w tego rodzaju zapewnienia oraz jaka może być alternatywa dla gotowych soków owocowych? Przyjrzyjmy się tej kwestii nieco bliżej i postarajmy się odpowiedzieć na te pytania.

Soki wyciskane

Co warto wiedzieć o sokach wyciskanych?

Oczywiście, najlepszą alternatywą dla gotowych soków są soki przygotowywane w warunkach domowych, czyli takie, które możemy pozyskać za pomocą wyciskarki do owoców. Jakie są najbardziej istotne różnice pomiędzy takim sokiem a gotowym produktem kupowanym w sklepie? Przede wszystkim, soki gotowe na ogół są poddawane pasteryzacji. W rezultacie tego procesu przetwarzania owoców tracą one zdecydowaną większość swoich wartości odżywczych, w tym zwłaszcza witamin. Z tego powodu, gotowe soki nie stanowią dobrego źródła takich witamin, jak chociażby witaminy C lub E. Oprócz tego, soki kupowane w sklepach przeważnie zawierają też konserwanty, a nierzadko także cukier oraz różnego rodzaju barwniki.

Oczywiście, na rynku dostępne są również tak zwane soczki jednoniowe, które są wytwarzane bez procesu pasteryzacji i cechują się bardzo krótkim okresem przydatności do spożycia. Jednak również w tym wypadku wybór soku pozyskiwanego przy pomocy wyciskarki soków jest o wiele lepszym rozwiązaniem, i to pod kilkoma istotnymi aspektami. Przede wszystkim, nawet pozyskiwanie soku naturalnymi metodami(czyli bez procesu pasteryzacji) nie sprawi, że zachowa on wszystkie właściwości odżywcze owoców. Na przykład witamina C utlenia się w około 80 procentach w przeciągu kilku minut od pozyskania soku, tj. przetworzenia owoców. Oznacza to, że rzeczywiście bogatym źródłem witamin mogą być jedynie te soki, które spożywamy bezpośrednio po ich przyrządzeniu, a więc soki domowe.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.